’Rijsenhout dupe van Primaviera’

Bart Boele
Rijsenhout

Rijsenhout moet bloeden voor glastuinbouwproject Primaviera dat een mislukking dreigt te worden. Die overtuiging hebben de Rijsenhouters.

De organisatie SGN moet grond in het Primavieragebied (tussen Rijsenhout en Burgerveen) verkopen aan glastuinbouwbedrijven. Er zijn alleen geen kopers.

Voorzitter Monique Damen van de dorpsraad Rijsenhout: ,,De gemeente Haarlemmermeer staat voor 20 miljoen garant voor SGN tot 1 januari 2019.’’ Aangezien er geen grond wordt verkocht ziet de gemeente een miljoenenstrop aankomen. ,,Want wat gebeurt er als de grond dan niet verkocht is? Daarom stemt de gemeente in met alle plannen waarbij grond in het Primaviera-gebied kan worden verkocht.’’

Vorig jaar werd het tomatenkweker Schenkeveld binnengehaald, nu is het een enorm groot transformatorstation dat nutsbedrijf Tennet pal naast het dorp wil bouwen. Beide projecten gaan ten koste van Rijsenhout. Schenkeveld maakt het afgesproken recreatiegebied Poldertuin onmogelijk. Tennet brengt mogelijke gezondheidsrisico’s naar het dorp waarvan de consequenties niet zijn te overzien.

Twee maten

Daarbij komt dat de gemeente Haarlemmermeer wel veel praat over ontwikkelingen in Rijsenhout, maar concreet gebeurt er weinig tot niets in het dorp. Damen: ,,Allerlei ontwikkelingen in Rijsenhout liggen stil. Woningbouw komt niet van de grond. Er wordt al twee jaar gesproken over een nieuwe bestemming voor oude glastuinbouwgebieden. Dat duurt allemaal zo lang. Maar als de gemeente grond kan verkopen voor een tomatenkas en een transformatorstation blijkt een bestemmingsplan zo te kunnen worden aangepast. Er wordt met twee maten gemeten. Voor ons is de grens bereikt.’’

De dorpsraad en verenigde dorpsbewoners voelen zich door de gemeente met een kluitje in het riet gestuurd. Bij de komst van Schenkeveld en nu opnieuw rond de Tennet-plannen. De gemeente wil documenten waarin de keuze voor de transformator pal naast het dorp niet geven. Daarom wordt een beroep gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur om de gemeente te dwingen die documenten te geven.

Regionaal 5: ’Rijsenhout moet bloeden’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.