Enorme toename overlast jongeren in Badhoevedorp

Bart Boele
Badhoevedorp

De overlast van jongeren is het laatste half jaar in Badhoevedorp enorm toegenomen. Groepen van soms wel tachtig jongeren vormen zich bijvoorbeeld aan de Snelliuslaan.

,,Ze zijn brutaal, maken lawaai tot laat in de nacht, steken vuurwerk af, houden brommerraces, stoken fikkies en bouwen feesten. Als je er iets van zegt is je vrouw een hoer en ze nemen wraak. Mijn autospiegels zijn al gesneuveld en mijn tuin beschadigd. Naar mijn vrouw werd, toen ze weg liep, vuurwerk gegooid waardoor een dure jas is beschadigd’’, zegt Badhoevedorper Paul Kok die in de buurt woont.

,,Het is echt heel erg. De buren moeten drie keer in de week ’s nachts om één uur de politie bellen.’’ Dat loopt niet altijd goed af, vooral niet als twee agenten zich melden en vijftig jongeren aantreffen zoals onlangs aan het Prins Pieter-Christiaanhof gebeurde.

Onacceptabel

Burgemeester Theo Weterings is met de problemen bekend. ,,Het speelt op meerdere plekken in Badhoevedorp. Het gaat om grote groepen die ongeorganiseerd zijn en elkaar per telefoon opzoeken. Dat mag, maar als er overlast ontstaat is dat onacceptabel. Dit kunnen we niet laten passeren. Ik roep iedereen die overlast ondervindt op dit te melden bij de politie. Niet om half een ’s nachts, maar al om elf uur.’’

De gemeente is met straatcoaches, politie en jongerenwerkers bezig de groep in kaart te brengen. De leiders moeten voor een gesprek naar het politiebureau komen. Tegelijkertijd wordt gezocht naar mogelijkheden om ontmoetingsplekken voor jongeren waar niemand last van ze heeft.

De poging om dit met jongerencentrum De Badkuip te realiseren, is mislukt. Er wordt nu gewerkt aan het project Badkuip-buiten: door het terrein om De Badkuip heen anders in te richten zoude jongeren moeten worden verleid om daarheen te gaan.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.