Horeca heeft hard hoofd in proef taxistandplaats Damstraat

Annalaura Molducci
Haarlem

De Haarlemse horecaondernemers van Stempels, café Koops en restaurant La Plume geloven niet in de goede afloop van een proef met een taxistandplaats in de Damstraat.

Dat zegt Rolf Erkens van café Koops. Hij wil ook weer niet de kwaaie pier zijn maar het is al drie jaar gesodemieter met rijen taxi’s in de straat.

Wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks) kondigde vorige week in de raadscommissie beheer aan dat ze hoopt dat er eind februari kan worden begonnen met een proef met een taxistandplaats in de Damstraat. In het voorstel zouden er maximaal vijf taxi’s staan voor de rechtbank en aan de overzijde en een taxi voor de steeg. De buurtbewoners krijgen dezer dagen een brief in de bus en dan is er een termijn van zes weken voor inspraak.

Erkens ergert zich al drie jaar aan de situatie zoals die nu is. Drie jaar geleden bedacht een wijkagent van politie volgens hem met de taxichauffeurs eigenhandig tot het instellen van een taxistandplaats in de Damstraat pal voor zijn café en Stempels.

De taxi’s stonden rijen dik voor zijn terras en dat van Stempels. ,,Belachelijk dat een wijkagent hier zelfstandig toe overgaat die nu allang weer weg is terwijl het de gemeente moet zijn. Nog erger is dat er niet wordt gehandhaafd. Als wij als horeca-ondernemers de taxichauffeurs aanspreken op hun gevaarlijke rijgedrag spreken ze ineens geen Nederlands meer. Ze trekken een lange neus omdat ze weten dat de politie toch niet handhaaft.”

Het gekke van het hele verhaal is dat de horeca-ondernemers goed overleg hebben met de gemeente Haarlem en de politieke partijen. Erkens: ,,De ambtenaar van de gemeente rent zich het vuur uit de sloffen. Hij zou moeten worden aangestuurd, en dat gebeurt niet.”

Inmiddels willen alle raadsfracties, behalve de VVD, dat er iets constructiefs gebeurt. ,,De taxichauffeurs, de horeca-ondernemers, de gemeente en de politie willen allemaal een standplaats. Maar dan natuurlijk niet bij onze terrassen, maar vóór de rechtbank, aan de overkant, waar nu die fietsenrekken staan.”

Erkens kan zich voorstellen dat het voor bewoners verderop in de Damstraat vervelend is, maar aan de huidige situatie moet een eind komen. ,,Wij zijn bereid om taxichauffeurs twee weken lang een stencil te geven waarop staat waar ze moeten staan. Maar daarna moet er worden gehandhaafd. Voor de politie heeft dit totaal geen prioriteit, terwijl zich hier regelmatig levensgevaarlijke situaties voordoen. Vooral op vrijdag en zaterdag staan de chauffeurs hier rijen dik en scheuren ze pal langs het terras om hier weg te komen. Dit kan zo niet langer.”

Raadslid Moussa Aynan (PvdA) hoopt dat de situatie beter wordt in de straat. Hij heeft zich er erg voor ingezet. Op de vraag waarom dit al drie jaar doorsuddert, kan hij geen goed antwoord geven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.