Bij Egg Store dient zich na vogelgriep eicrisis aan

Het ei houdt de mensen erg bezig.

Het ei houdt de mensen erg bezig.© United Photos/Paul Vreeker

Jacob van der Meulen
Haarlem

Het ondernemerschap van de jonge eigenaren van de Egg Store aan de Turfmarkt in Haarlem is in hun eerste anderhalf jaar flink op de proef gesteld. Na de vogelgriep dient zich nu de eicrisis aan.

Ze blijven goedgehumeurd, Bas Lammersen en Michael Kras. Ze laten zich dan ook niet snel uit het veld slaan, hebben ze in korte tijd laten zien.

Op een plek waar de aanloop nogal te wensen overlaat, de Turfmarkt, begonnen ze eigenwijs hun Egg Store en Roast Chicken Bar in een oude garage. Kort daarna brak de vogelgriep uit en afgelopen dagen kwam het ei in opspraak.

Bas Lammersen zit woensdag rond het middaguur relaxt op het terras de boekhouding te doen op zijn MacBook. Het is inderdaad rustig, ook binnen zitten maar enkele gasten aan de lunch. Dat ligt niet aan het ei, denkt Lammersen.

Aanpassen

,,Onze eieren komen van de Lindenhoff in Amsterdam die ze weer betrekt van een biologische boerderij aan de Vecht. Allemaal uitloopkippen. Toch is het allemaal wel schrikken natuurlijk. De mensen vragen natuurlijk veel over de eieren. Het ei maar ook het eten in het algemeen houdt hen erg bezig. Daarom hebben we natuurlijk wel alle eieren gecheckt. We nemen het zekere voor het onzekere. En we blijven de eiercodes ook controleren.’’

Lammersen en Kras hebben wel besloten hun concept een beetje aan te passen. Overdag lag op de kaart de nadruk op de eieren, ’s avonds op de leverancier ervan: de kip, in geroosterde vorm. ,,We gaan die nu de hele dag door combineren. Eens kijken of we dan ook Haarlemmers overdag hier naar toe kunnen trekken. Overdag zitten hier vooral toeristen. In de avond komen de Haarlemmers.’’

Niet minder

Het is een voorzichtige schatting maar Lammersen denkt dat ze ruim 500 eieren per week verkopen. ,,Dat zijn er vooralsnog niet minder geworden. Tijdens de vogelgriep hebben we ook gewoon gedraaid. Onze kippen komen niet uit de plofkipindustrie waar ze vol worden gespoten met antibiotica. Hoe beter de kwaliteit van je product, des te minder last je van dit soort toestanden hebt.’’

Dat het hen goed afgaat als horeca-ondernemers bewezen ze door na de vogelgriep nog een Roast Chicken Bar in Delft te openen. Op steenworp afstand van de Haarlemse vestiging openden ze onlangs hun Fishbar Monk in het voormalige restaurant Wijn & Ko.

Zowel Lammersen als Kras komt uit Haarlem, al woont Lammersen alweer een jaar of tien in Amsterdam. Ze leerden elkaar kennen bij Take Five in Zandvoort. In New York en Londen deden de vrienden inspiratie op voor een eigen chickenbar. Meer restaurants openen is volgens Kras van meet af aan het streven geweest.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.