Freek de Jonge heeft 'alles al gedaan'

Nanska van de Laar

Afwijkend van zijn gebruikelijke solovoorstellingen, staat de prille zeventiger Freek de Jonge nu met vier muzikanten op de planken. Voor de zomer toerde hij al met ze, dit seizoen zou hij een show over voormalig kompaan Bram Vermeulen maken. De Jonge besloot echter met zijn nieuwe programma een andere weg in te slaan.

„Ik had al afspraken gemaakt met de jongens”, aldus de komiek. „Deze mensen hebben verplichtingen en gezinnen, andere optredens afgezegd, dus ik kon de tournee niet afzeggen. Bovendien maakt die samenwerking het voor mij ook verfrissend. Ik heb alles al gedaan.”

De Jonge legt uit: „Je ontkomt niet aan het traditionele praatje-liedje. Dat wil ik doorbreken. Het vorige programma met de jongens, ’Zondermeer’, viel in goede aarde. Dus we gaan min of meer op die voet verder. Het grote verschil is dat de conferences allemaal nieuw en actueel zijn en tamelijk confronterend. De liedjes sluiten daar heel erg op aan.”

Nuance

Zo schreef hij het lied ’Naar wie gaat mijn verdriet’. „Dat gaat over het algemene rouwen dat in ons land heeft toegeslagen. Daarin zijn we doorgeschoten. Ik ga daar gedetailleerd op in, waardoor nuance ontstaat.”

Voelt hij zich een echte zanger? „Van alle liedjes heb ik de teksten geschreven. Wat erin zit aan zeggingskracht, probeer ik zo goed mogelijk naar buiten te brengen. Is dat acterend zingen of zingend acteren? Daar maak ik me niet druk over. Het gaat om de impact op de luisteraar.”

Afschuwelijke feiten

’En toen kwam de zomer en onze wereld veranderde zienderogen’, stelt De Jonge in zijn nieuwe programma. „We werden met de neus op een paar afschuwelijke feiten gedrukt. Breekt er een nieuwe realiteitszin door of blijven we hangen in het nostalgisch sentiment van beter tijden?”

„Ik denk dat wij in een decadente, nogal luie samenleving zitten, waarin mensen vermoeid zijn. Wij blijven in onze lamlendigheid hangen tot er iets moet gebeuren. Langzamerhand dringt nu het besef door dat we iets aan onze omgeving moeten doen, aan duurzaamheid. Je ziet crisis in het Midden-Oosten en Oekraïne; wat zegt dat over onze collectieve weerbaarheid? Komt er een ethisch reveil?”

Al die jaren, al die programma’s, hoe houdt Freek de Jonge het vol? „Het blijft belangrijk om mens en geest te prikkelen. Dankzij mijn humor wordt er veel gelachen. Door de jaren heen laat ik ook een ernstige ondertoon klinken. Neem Zwarte Piet. In het Nederlandse cabaret hoef je die naam maar te noemen en je krijgt een lachsalvo. Dat is te makkelijk, daar moet je iets meer mee doen. Dat verhaal gaat over slavernij en over hoe we het verleden verhullen. Geen nostalgie, toch? Dat maakt de dingen interessant.”

Cabaret

Freek de Jonge met ’Als je me nu nog niet kent’ is te zien in o.m.: Het Park, Hoorn (18/11); Schouwburg, Den Haag (19/11); Schouwburg, Haarlem (24/11); De Meerse, Hoofddorp (25/11); De Purmaryn, Purmerend (29/11); Zaantheater, Zaandam (2/12); Schouwburg, Leiden (6/12); De Vest, Alkmaar (7/12); Spant!, Bussum (12/12); De Flint, Amersfoort (13/12); Delamar, Amsterdam (15 t/m 30/12); Singer, Laren (28/2). Zie ook www.freekdejonge.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.