Rust

Rick Taekema

Dinner sir? Tuktuk? Massage? Need sunglasses? T-shirt? What size you have? Ik ben net terug van een fantastische maand in Vietnam en Cambodja. Je kunt er in bepaalde steden geen stap zetten of langsrazende scooters toeteren je doof, puur om te laten weten dat ze eraan komen.

Straatverkopers zien je - maar ook locals - als een wandelende en rijkelijk gevulde portemonnee. Ze krioelen daarom om je heen als mieren en bieden je van alles aan. Te pas en te onpas.

Zo stortte ik mij op een terras vol overgave op mijn hoofdgerecht toen een straatventer mij vroeg of ik wellicht interesse had in een soort donut. Eh, nee, ik ben al aan het eten.

Of later, terwijl ik een zonnebril op had, of ik een zonnebril wilde kopen. Nee, bedankt. Een tuktuk dan? Nee, ik loop wel. En morgen misschien? Heb je morgen een tuktuk nodig?

Toppunt was dat iemand vroeg of ik misschien een voetmassage wilde, net toen ik welgeteld vijf stappen uit een massagesalon had gezet.

Ik wachtte op het moment dat iemand mij, terwijl ik achterin een tuktuk zou zitten, zou vragen of ik misschien een tuktuk nodig had. Dat is helaas niet gebeurd.

Eenmaal terug geniet ik van de nu voor mij nog meer duidelijk aanwezige rust. In het bos. Op het strand. En ook in de stad. Oh, wat is Nederland toch druk en vol.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.