Je eigen foto als tapijt

© Pr

© Pr

1 / 2
Marja van Spaandonk

Het in april gestarte Moooi Carpets geeft een heel nieuwe dimensie aan tapijt. Door een nieuwe technologie is het mogelijk om fotorealistisch te printen. ,,Zie je die druppel?” Martien Valentijn van Moooi Carpets wijst op een detail in het tapijt dat kamerbreed op de vloer van de showroom in de Amsterdamse Westerstraat ligt. ,,Met de oude techniek was het een vage vlek geworden. Nu is het detail haarscherp.”

Aan een machine van vier meter breed en honderd meter lang is tweeënhalf jaar lang gewerkt. Negen keer scherper printen dan voorheen is het resultaat. Baanbrekend in carpetland. ,,Ik kan nu met mijn telefoon een foto van jou maken en daar een tapijt van maken”, klinkt het triomfantelijk.

De nieuwe techniek was de reden om het bedrijf naast het al langer bestaande designmerk Moooi te starten. Met een collectie van bijna vijftig tapijten is het internationale merk begonnen. Twaalf designers, onder wie Marcel Wanders – tevens eigenaar van Moooi -, Edward van Vliet en Bertjan Pot vinden hun naam op een labeltje terug. Ze maakten een gevarieerde collectie. Speels, excentriek, kleurrijk, artistiek of zo gedetailleerd dat je er uren naar kunt kijken. Omdat er nu bijna geen beperkingen meer zijn in printtechnologie, staan ze in de rij om een carpet te mogen ontwerpen.

Kamerbreed

Een aantal tapijten is kamerbreed neer te leggen, zoals het kleurige bloementapijt op de vloer van de showroom dat je vrijwel automatisch een ‘wauw’ ontlokt. Aan andere modellen is niet zomaar iets te wijzigen. Dit kan wel bij het onderdeel ‘Your own design’. Hierbij kunnen bedrijven en particulieren met een eigen ontwerp komen. ,,Dit gebeurt al veel”, weet Valentijn. ,,Bijvoorbeeld door architecten die bezig zijn met een hotel. Of bedrijven die af willen van de grijze, saaie vloerbedekking en meer een huiskamersfeer willen creëren. We zien ook een tendens in het warmer willen maken van harde vloeren. Dan denken mensen al snel aan een carpet. Het huis wordt wat meer aangekleed. Hebben ze zelf iets ontworpen, dan geeft dat extra waarde. Je voegt je eigen identiteit toe aan je woonomgeving.”

Basismodel

Als alles mogelijk is, wordt het soms ook lastig. Moooi Carpets is daarom bezig met een programmaatje waarmee iedereen een basismodel naar eigen wens kan aanpassen. ,,Dan moet je denken aan maatvoering, kleur en afwerking. We beginnen met twintig designs. Daar komen er elk jaar dertig bij.” Momenteel ontwerpt het bedrijf een webshop waar de ontwerptool aan toegevoegd wordt.

Het duurt vijf à zes weken voordat een tapijt de fabriek in Duitsland verlaat. ,,We printen direct op een ‘backing’, wat betekent dat er al een rug onder het tapijt zit. Daardoor sluiten de banen exact op elkaar aan. Je ziet de naden niet. Eerder moest de stoffeerder daar soms nog mee aan de slag. Nu is het meteen goed”, noemt Valentijn nog een voordeel van het technische hoogstandje in woonland.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.