’Shaffy zingen is uitdaging voor de sopranen’ [video]

Durk Geertsma
Heiloo

Het lied ’Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy inspireert veel mensen. Talloze arrangementen zijn er gemaakt voor koren, maar ook solisten brengen het graag ten gehore. Onze serie over vertolkers van dit lied is op 2 juli van start gegaan met een solist en eindigt eind augustus met ’Samen’. Vandaag: sWing uit Heiloo.

sWing heeft het lied sinds een aantal maanden op het repertoire staan. Voorzitter Jan Willem Steinman: „Het leek dirigent Olaf van Rijn heel geschikt voor ons koor.”

Steinman is zeer te spreken over Van Rijn, die al 40 jaar dirigent is en nu vijf jaar voor sWing staat. „Hij heeft ons koor de afgelopen jaren ontwikkeld tot een van de betere koren in de regio en hij weet zijn vakkennis op een leuke manier over te brengen.’’ Van Rijn volgde in Den Haag de opleiding koordirectie en is dirigent van diverse koren in Noord-Holland.

Past perfect

Het nummer van Shaffy past perfect in het programma van sWing, dat elk jaar drie tot vier optredens geeft in Heiloo en omgeving. Daar zit altijd een concert bij in het Witte Kerkje in Heiloo, de thuisbasis, een optreden in een verzorgingstehuis en deelname aan een muzikaal evenement Music Meeting. Eens per twee jaar wordt een kerstconcert georganiseerd.

„We zingen van alles, van klassiek tot pop en van meezingers tot ingetogen ballads. Meestal vierstemmig en in het Engels, maar ook Nederlands en andere talen.” Viva la vida van Coldplay, An Englishman in New York van Sting, maar net zo gemakkelijk This World van Beethoven of Aan de Amsterdamse grachten uit 1949 van Pieter Goemans.

De aparte schrijfwijze van ’sWing’ komt door de dubbele betekenis die het koor er aan geeft. „Wing staat voor ’vleugel’ of ’vrijheid’ en dat combineren we met ’swingen’, dus de pop- en vocaljazzmuziek. We voelen ons vrij bij het kiezen van het repertoire. Elk jaar kiezen we een thema en daar zoeken we liederen bij.”

Zing, Vecht, Huil, Bid, Lach, Werk en Bewonder wordt a capella gezongen en dat is lang niet eenvoudig, is de ervaring van Steinman. „Ik zing nu zelf drie jaar bij sWing en heb daarvoor nooit eerder gezongen, maar het valt nog niet mee om als tenor niet mee te gaan met de melodielijn van de sopranen. Daar moet je je goed bij concentreren.”

Steinman omschrijft het koor als een vriendengroep. Eens in de maand is er een afloop van de repetitie een café chantant, waar een borreltje en hapje op tafel komt. „De sfeer is prima. Daar bouwen we ook aan.” Toch slaat de vergrijzing toe bij sWing en dat is een tendens die in heel korenland te zien is. Ze bestrijden dat door het verspreiden van flyers en het houden van open repetities.

sWing

Naam: sWing

Komt uit: Heiloo

Opgericht in: 2003

Dirigent: Olaf van Rijn

Aantal leden: 30 (20 vrouwen, 10 mannen)

Gemiddelde leeftijd: circa 60 jaar

Repertoire: klassiek, jazz, pop, zowel begeleid als a capella

Website: www.koorswing.nl

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.