Knitwear

© Foto Dpd

© Foto Dpd

© Foto Dpd

1 / 3
Marja van Spaandonk

In dit veranderlijke klimaat kun je eigenlijk het hele jaar rond wel een behaaglijk vest of een goede trui gebruiken. Maar, warm breigoed is natuurlijk bij uitstek een winteraangelegenheid.

Dit najaar is knitwear letterlijk hot en bovendien nogal uit de kluiten gewassen. Truien en vesten om in te wonen. Ze moeten wijd zijn, kunnen zelfs tot op de knie reiken, maar mogen ook juist breed en kort vallen. De mouwen een beetje te lang en dan niet oprollen, maar gewoon nonchalant tot over je handen laten hangen. En bij truien en vesten alleen blijft het niet. We zien ook een overdaad aan ruime poncho’s, mega omslagdoeken, lange sjaals en grote mutsen. Allemaal grof gebreid en liefst superzacht. Zo zacht dat je er gewoon niet van af kunt blijven. Je moet eraan voelen of je wilt of niet.

Aaibaarheid

Een heerlijk vooruitzicht voor koukleumen dus, maar niet alleen de warmhoudfunctie maakt dat breisels deze winter zo in zwang zijn. Volgens Anna Cales van knitwearmerk Inti is er ook een alsmaar groeiende belangstelling voor het ambachtelijke en duurzame aspect van kleding. ,,Mensen willen tegenwoordig echte materialen voelen. De aaibaarheid is een belangrijke factor en de kleuren van natuurlijke materialen zoals wol zijn veel dieper en mooier dan van synthetisch materiaal. Vooral bij daglicht.”

Zelf werd ze verliefd op knitwear tijdens een inspirerende rondreis door Zuid-Amerika, 21 jaar geleden samen met haar man en medeoprichter van Inti Léon van den Broek.

,,We werden telkens weer geraakt door de prachtige materialen waarvan de kleding van de bevolking gemaakt was. De wollen poncho’s van de mannen en de omslagdoeken van de vrouwen zijn echt een lust voor het oog. Prachtig van kleur en doorleefd, zeker als ze heel lang en door weer en wind gedragen zijn. Dat is het mooie aan wol en andere natuurlijke materialen. Als ze ouder worden, dan zie je de ware schoonheid ervan. Net als bij mensen die meer karakter krijgen met elke rimpel.”

De vaste banen werden opgezegd en een breilabel werd gestart. De prachtige truien, vesten en andere knitwear worden in Nederland ontworpen en in Ecuador vervaardigd door lokale breisters, zeshonderd inmiddels. ,,En daarbij kun je je inderdaad vrouwen voorstellen die gewoon thuis zitten te breien met twee pennen. In iedere steek zit een gedachte”, aldus Anna Cales.

Een leven lang

Natuurlijke materialen, het liefst 100 procent ambachtelijk gemaakt, duurzaam en ook het liefst de kleuren zo natuurlijk mogelijk; dat is nu de trend. Niet alle merken en ketens die hip breigoed in hun collecties hebben zullen hieraan kunnen voldoen, maar voor de mensen achter Inti is dit vanaf begin af aan een vaste waarde. De handmade breisels van dit merk zijn bovendien altijd tijdloos en volslagen uniek (elk stuk is genummerd en voorzien van de naam van de maakster). ,,Qua kleur werken wij veel met natuurelementen en dit seizoen zie je ook veel poederachtige natuurlijke pastels en heel veel witachtige tinten. We hebben nu ook een batikproces ontwikkeld dat een mooi gemêleerd effect geeft. Ook erg in op het moment.”

Wat de materialen betreft, ook hier is de natuur de baas. Synthetische materialen zijn bij het breigoed deze winter écht uit den boze. Anna Cales: ,,Op dit moment is baby alpaca heel erg geliefd als materiaal. Het draagt superlicht, is heerlijk zacht, alleen wel erg duur. Ook ’gewone’ alpaca is schitterend en heeft een hele mooie gloed. Merinowol is sterk, stevig en zacht tegelijk. Synthetisch leeft niet, terwijl wol alleen maar mooier wordt met de tijd en ook heel erg lang meegaat. Een leven lang zelfs.”

Meer info: www.intiknitwear.com

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.