Basisschool Gaandeweg is klaar met voetballen

Basisschool Gaandeweg is klaar met voetballen
De meiden van Gaandeweg kunnen weer lachen.
© Foto Marcel Tabbers
Amstelveen

Na het afsluitende fluitsignaal van hun laatste wedstrijd ploffen de speelsters van de Zwanenburgse basisschool Gaandeweg teleurgesteld neer op het kunstgrasveld.

Het 4-0 verlies tegen Rosj Pina uit Amsterdam betekent – na het eerdere 4-1 verlies - dat het scholenvoetbaltoernooi erop zit.

Sommigen pinken in Amstelveen een traantje weg, anderen nemen teleurgesteld een flinke slok water uit een bidon. Een lachje kan er niet echt vanaf bij de 10-jarige Alyshia in haar gele T-shirt van de school. ,,Het was niks en het is helemaal niet leuk'', zegt ze kortaf. Eva - ook 10 jaar - heeft al snel een nuchtere analyse klaar: ,,We gaven wel goed druk op de bal, alleen die anderen waren gewoon veel beter dan wij.''

Half vol

Maddy is de enige speelster waar het glas half vol is. ,,Het is jammer dat we het hier niet halen, maar vorige week was het supergaaf om de regiofinales van Haarlem te winnen bij V.V. Zwanenburg. Het was het leukste van alles dat we meegemaakt hebben'', zegt ze vol overtuiging.

De positiviteit van Maddy slaat uiteindelijk toch over naar Eva en Alyshia. Het trio komt met een opmerkelijke analyse waarom ze niet in de volgende ronde spelen. ,,We misten gewoon onze juffen en meester. Die waren er helaas niet bij vandaag'', zeggen ze in koor.

Opeens hebben de meiden haast. De speaker roept de school op naar de prijsuitreiking te komen. ,,Opschieten, we moeten onze beker ophalen'', sommeert Eva haar ploeggenotes. Het chagrijn is volledig weg en als een zwerm kanaries rennen de meiden het veld af.

Als ze even later hun trofee tonen aan de meegereisde supporters, lijkt alles weer goed. De prijs zorgt in ieder geval voor de nodige lachende gezichten, maar het 'kampioenen, kampioenen, kampioenen' van een week eerder blijft dit keer achterwege.