Mama: brood bakken met een ideaal in Zwanenburg

Wessel Mekking
zwanenburg

Hij noemt het zijn grootste kunstwerk ooit. De Zwanenburgse kunstenaar Karel Goudsblom is de man achter Mama Bakkerij. Een kleine maand geleden ging de nieuwe bakkerij aan de Domineeslaan 31 open. Nu produceren de twaalf medewerkers per dag ongeveer achthonderd broden. Mama bakt met een ideaal.

Lang kon Goudsblom rondkomen als beeldend kunstenaar, maar zo’n vijf jaar geleden ging hij noodgedwongen weer meer in de horeca werken. Hij pakte zijn oude stiel in de keuken weer op, waar het brood zijn warme aandacht had. ,,Ik was altijd al met brood aan het pielen.’’

Zo’n 2,5 jaar geleden begon Goudsblom thuis in de keuken een biologische bakkerij. Het aantal gebakken broden groeide gestaag. Goudsblom wilde een aparte bedrijfsruimte om broden te bakken.

Crowdfunding

Hij begon investeerders te zoeken via crowdfunding. Particulieren investeerden de benodigde vijftigduizend euro in het bedrijf, zodat een kale bedrijfsruimte kon worden omgetoverd tot bakkerij. Goudsblom heeft goede hoop dat Bakkerij Mama hen een jaarlijks rendement van vijf procent kan bieden.

Het gaat de Zwanenburger zelf niet om het geld verdienen of zijn bedrijf maar door te laten groeien. Als hij vertelt over z’n drijfveren, klinkt hij als een idealist. Goudsblom denkt dat de kleinschaligheid van Mama het antwoord is op de enorme voedselindustrie. De klant wil vakmanschap, eigenheid en kwaliteit, weet hij. Het is belangrijk om te weten wat je eet, hoe het gemaakt is en om diegene die het heeft gemaakt te ontmoeten, vindt-ie. Dat is ook goed voor de sociale coherentie, stelt Goudsblom.

Vertrouwen

Daarnaast wil hij met Mama een bedrijf zijn waar de werknemers dingen leren. ,,Ik wil dat ze vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen. Dat is het belangrijkste.’’ Zo vertelt hij over een bakker die maandenlang als dakloze in ’een kuil langs de A4 leefde. Hij zet nu dankzij z’n werk bij Mama stappen vooruit. ,,Idealisme en een bedrijf runnen, gaan goed samen. Als het alleen om geld gaat, houdt het al snel op. Dan komt het niet uit je ziel.’’

Wat Mama’s brood tot zo’n ’gezond en eerlijk product’ maakt? Goudsblom vertelt dat het brood niet in traditionele ovens wordt bereid, maar met zogeheten combisteamers. Daarnaast wordt bij Mama met veel water gebakken, waardoor het brood langer vers blijft. Ook staat het deeg een stuk langer te rijzen dan bij de gemiddelde grootschalige bakkerij.

Smoothies

Mama levert zo’n vijftig soorten brood aan 43 restaurants. Ook particulieren kunnen hun broden kopen bij de bakkerij zelf. Mama biedt meer dan brood, namelijk de sappen en smoothies van mevrouw Goudsblom en patisserieproducten zoals taarten.

,,En we hebben nog heel veel op het programma staan, zoals lezingen, de officiële opening op 9 november en diners.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.