'Beetje' benzeen in Bloemendaal

Julia Henneman is niet blij met de vervuilde bergen grond voor haar woning in Bloemendaal. Foto: United Photos / Remko de Waal . Wethouder Schep: ,,Maar dit is niet de vervuilde grond.'' Foto United Photos/Remko de Waal

John Oomkes
Bloemendaal

Het hoge woord is eruit. In een toelichtend schrijven aan de gemeenteraad geven B en W van Bloemendaal woensdag toe dat er bij een woning aan de Willem de Zwijgerlaan een verhoogde concentratie benzeen is aangetroffen. In een beperkt gebied rond de vindplaats is afgelopen tien dagen de grond afgegraven met het doel die te verwijderen en te vervangen door schonere grond.

Buurtbewoners maken zich druk over het gebrek aan transparantie van de kant van de gemeente, die in een persbericht van twee weken terug sprak van een ’deelsanering’ en een ’normale gang van zaken’.

Leonard Heukels

De benzeenvondst komt pas nu naar buiten, en dan nog alleen in een schrijven namens wethouder Annemieke Schep (D66; grondzaken), en in antwoord op vragen die gemeenteraadslid Leonard Heukels, fractieleider van Liberaal Bloemendaal afgelopen dinsdag heeft gesteld.

De vondst dateert van juli 2012 en is gedaan door het onafhankelijk milieutechnisch adviesbureau Geofox-Lexmond. Dat gebeurde in de omgeving van de Willem de Zwijgerlaan, naast het viaduct van de Westelijke Randweg. Aan de westkant daarvan moest de riolering worden vervangen en dus volgden volgens voorschrift al in 2012 tientallen sonderingen.

Beperkte vervuiling

Slechts bij een van die peilingen werd benzeen gevonden, en wel naast het huis van buurtbewoner Julia Henneman. Bij vervolgonderzoek werd echter ook een enkel geval van ernstige vervuiling van het grondwater aangetroffen. Henneman weigerde in 2012 het aanbod om ook de grond onder haar tuin en woning te laten onderzoeken, en een aanvullend ’luchtonderzoek in huis’.

Henneman koos er de afgelopen dagen wel voor om lucht te geven aan haar groeiend ongenoegen. Zij vreesde dat een flink deel van de vervuilde grond afgelopen week naast haar huis langs de Willem de Zwijgerlaan tijdelijk is opgeslagen.

Vervolgonderzoek

Wethouder Annemieke Schep betreurt de terughoudende berichtgeving van de gemeente richting de bewoners. ,,Dat kan inderdaad veel beter, want nu veroorzaakt een geïsoleerd geval van benzeenvervuiling alsnog onrust in de buurt. Beide onderzoeksrapporten zullen we op de website van de gemeente plaatsen, zodat iedereen met eigen ogen kan constateren dat we dit geval van verontreiniging samen met de provincie - het bevoegd gezag in deze - hebben aangepakt alsof het om een veel grotere zaak ging.’’

Wethouder Schep zal de buurtbewoners nog voor het weekeinde aanschrijven en zich excuseren. Ze zegt vervolgonderzoek toe over de vermoedelijke oorzaak en wil alsnog haar uiterste best doen om de onrust bij Julia Henneman weg te nemen. ,,In elk geval betreft de grond naast haar huis niet de vervuilde grond in kwestie. Die is volledig en meteen afgevoerd.'' En: ,,We doen alles wat binnen onze mogelijkheden ligt.''

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.