Kinderboerderijen polder op slot

Joost Veenstra
Haarlemmermeer

De kinderboerderijen in Badhoevedorp, Hoofddorp, Nieuw-Vennep en Zwanenburg zijn zeker tot woensdagmiddag dicht. Dat laat teamleider Ciska te Boekhorst van de vier kinderboerderijen van stichting Ons Tweede Thuis weten.

Ook in Haarlem zijn de hekken net als in de rest van Nederland voorlopig niet open. De maatregel is preventief.

Kippen, pauwen en ander gevogelte zijn grotendeels zondag gevangen en in hokken gedaan. Dat kende een vlekkeloos verloop. Maar gisteren sloegen de twijfels toch wat toe op kinderboerderij ’De Boerenzwaluw’ in Hoofddorp. Een kip had last van ontstoken ogen. Een dierenarts stelde dat het verschijnsel niks met de in Hekendorp uitgebroken vogelgriep te maken heeft.

Voor het hek

Enkel de verzorgers mogen bij de dieren komen die tijdelijk in een hok moeten verblijven. ,,Leuk is het niet’’, jammert Te Boekhorst. Haar eerste reactie toen ze op de radio over de vogelgriep hoorde? ’Oh, daar gaan weer’. Hoewel de dieren preventief in een hok zitten, verwacht ze morgen alsnog een aantal teleurgestelde bezoekers die ’gewoon’ voor het hek staat.

De boerderijen zijn tot en met woensdagochtend niet open voor publiek. Dan wordt beslist of ze in de middag weer open kunnen of langer dicht moeten blijven. Te Boekhorst: ,,Dus tot die tijd houden we de website van het ministerie van gezondheid scherp in de gaten.’’

Heftig

Bij kinderboerderij Ter Kleef aan de Kleverlaan in Haarlem zijn ook alle kippen en duiven ’opgehokt’ om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen. Beheerder Annette de Vries vindt de maatregel om tot woensdag dicht te zijn niet overdreven.

,,Het wordt heftig opgepakt, maar we moeten meedoen.’’ Ook bezoekers tonen begrip. Irene Straver bezoekt Ter Kleef regelmatig. ,,Zo’n maatregel heeft natuurlijk te maken met de claimcultuur; als voorzorg dat de kinderboerderijen bij verspreiding van de ziekte straks geen schadeclaim hoeven te betalen.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.