Jeugd experimenteert met kunst in fort

Vijfhuizen

Kleurrijke kunstwerken sieren de muur van Kunstfort Vijfhuizen. Cursisten van het Jongerenatelier van Pier K hebben een jaar lang hard gewerkt aan hun schilderijen.

Zaterdag werden de creaties aan de bezoekers getoond tijdens een POPUP tentoonstelling. Vooral veel ouders kwamen naar de kunstwerken kijken, maar ook mensen van buitenaf waren nieuwsgierig naar het werk van de jonge kunstenaars.

Directeur van Pier K Monika van der Ent opent de tentoonstelling. Ze is trots op het werk van de leerlingen, maar ook op het feit dat de leerlingen elke zaterdag lekker creatief bezig zijn. De zeventien jongeren hebben tijdens de lessen ieder gewerkt aan hun eigen kunstwerken. Van elke kunstenaar hangt een houtskool-schets en daarnaast hangen de geabstraheerde creaties van acrylverf, die veelal heel kleurrijk zijn.

,,Tijdens de lessen werden er muziekinstrumenten neergezet en die gingen we tekenen vanuit allemaal verschillende posities. Vervolgens legde je al je eigen tekeningen over elkaar.’’

,,Van de verschillende schetsen maakte je uiteindelijk dus één geheel waardoor iedereen uiteindelijk een ander kunstwerk kreeg. Die schets maakten we met houtskool en daarna gingen we het op een doek maken met acrylverf. Hiermee creëerden we een echt schilderij”, vertelt Anouk Swart (14).

Juliette Enthoven (13) vult haar aan. ,,Naast houtskool en acrylverf mochten we zelf nog bepalen of we andere materialen wilden gebruiken. Voor mij was kunst nog een beetje nieuw, dus dit was mijn kans om te experimenteren.’’

Emoties

,,Het fijne is dat je kunt doen wat je wilt en dat je al je emoties kunt uitdrukken in je kunstwerk. Je kunt alles erin kwijt.” ,,Tijdens de lessen hebben we naar deze expositie toe gewerkt. Het is heel cool dat iedereen nu mijn werk kan zien. Toch is het ook wel een beetje spannend”, lacht ze.

Anouk vindt het leuk dat er veel mensen komen om onder andere haar werk te bekijken. ,,Het Jongerenatelier is leuk omdat je zelf kan bepalen wat je wil maken. Je kunt zelf de kleuren bepalen. Ik heb gekozen om mijn werk kleurrijk en vrolijk te maken, maar andere jongeren hebben juist meer donkere kleuren gebruikt. Dat maakt ook dat elke creatie weer anders is.”

Een van de bezoekers is de moeder van Anouk. ,,Ik vind het heel speciaal om alle kunstwerken te zien. Ze werken zo hard het hele jaar en om dan in een oud fort het werk van je dochter te zien is echt bijzonder”, vertelt Irma Swart. ,,Daarnaast is het ook leuker zo omdat je kunt zien wat andere kinderen hebben gedaan. Dat kun je namelijk niet zien als je kind het alleen mee naar huis krijgt. Anouk is lang op zoek geweest naar een bezigheid na school en samen hebben we dit gekozen. Ze heeft er plezier in.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.