'Dumb and dumber to' leunt op oude roem

Nanska van de Laar

Twintig jaar geleden zag duo het licht in ’Dumb and dumber’, de eerste film van de inmiddels roemruchte gebroeders Farrelly. Die werd tot ieders verrassing een wereldhit. De Farrelly’s toonden op een jongensachtig brutale manier een verfrissend gebrek aan eerbied voor goede smaak.

Dat ze niet onmiddellijk met een vervolg kwamen, valt te prijzen. Maar nu is er toch ’Dumb and dumber to’. Of je dat een knieval of een hommage moet noemen, is misschien een kwestie van smaak.

Dit nieuwe avontuur leunt stevig op oude roem, waaronder Carrey’s bekkentrekkerij. Deze keer gaat het duo op pad omdat Harry heeft ontdekt dat hij een dochter heeft. Dat zou best waar kunnen zijn, want de parmantige jongedame kan haar pincode 1111 maar niet onthouden.

Dat Lloyd en Harry zich gedragen als kinderen maakt ze sympathiek. En er valt heus wel iets te lachen. Behoorlijk maf allemaal, maar melig is het vaak ook en geslaagde slapstick is helaas schaars. En van die hang scheten moet je natuurlijk houden. Maar zeker op het beoogde hoogtepunt, een bijeenkomst van geleerde wetenschappers, zijn de grappen echt te flauw.

Gênante overdrijving mag, graag zelfs, maar ze moet wel scherp blijven. Dit is zeker niet de beste van de Farrelly’s. Dat is en blijft ’There’s something about Mary’.

’Dumb and dumber to’

Regie: Bobby en Peter Farrelly Met: Jim Carrey, Jeff Daniels, Kathleen TurnerTwee sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.