'Haal universiteit naar Duin- en Bollenstreek'

hillegom

De Duin- en Bollenstreek moet een dependance krijgen van Wageningen University. Dat vindt het Hillegomse CDA-burgerraadslid Patricia van Andel.

Bij deze dependance van de voormalige Landbouwuniversiteit Wageningen kan men bijvoorbeeld worden opgeleid tot veredelaar van bloemen en planten, denkt ze hardop. ,,Die mensen werken hier in de omgeving, terwijl ze daar hun opleiding krijgen. Het zou logisch zijn ze in deze regio op te leiden’’, vindt Van Andel, die de CDA-Talentacademie volgt.

Ze denkt dat er in de omgeving behoefte is aan dit soort universitair onderwijs. Volgens haar is zoiets bij Universiteit Leiden nooit van de grond gekomen. En het Fioretti College biedt ook niet veel onderwijs op bollengebied, stelt Van Andel. ,,Misschien kunnen jongeren nog in Aalsmeer terecht. Maar op hoog niveau heb je hier niks.’’

De Duin- en Bollenstreek is een zogeheten ’greenport’, een gebied waar de bedrijvigheid rond de bollenteelt de kans krijgt om de regio economisch verder te laten groeien. Volgens Van Andel past een universitaire opleiding prima in de greenport-gedachte. In Lisse zit al Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO), kenniscentrum voor onder meer de bloembollenteelt. PPO en universitair onderwijs op bollengebied kunnen elkaar aanvullen, denkt Van Andel.

De CDA’er is inmiddels voorzichtig de boer op met haar idee. Zo hing ze het in de kerstwensboom van de Hillegomse VVD. Ook heeft ze het geopperd bij de Katwijkse CDA-burgemeester Jos Wienen, kwartiermaker van de Greenport Duin- en Bollenstreek. Wienen kan het misschien weer een niveau hoger tillen, aangezien hij in het dagelijks bestuur van samenwerkingsverband Holland Rijnland zit. ,,Hij zit op een plek waar je makkelijker dingen in beweging krijgt.’’ Wienen was dinsdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.