Poëtische foto's van interieurs grachtenpanden

Leonie Groen
amsterdam

Fotografe Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier bundelde haar foto's van de interieurs van de grachtenpanden in het boek 'Verborgen schoonheid'. Schrijvers wekten de voormalige bewoners tot leven. Mensen fotografeert Van Hövell op andere momenten. Ze heeft al een aardige verzameling bn'ers.

Ze doet het nog ouderwets met de hand, fotografe Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier. Geregeld daalt ze af naar haar doka in de kelder van de woning waar ze een bovenetage en een zolder bewoont. Daar beneden, in het duister, ’onthult’ ze haar foto’s die ze maakte met een analoge Hasselblad. In het chemisch badje komt het beeld omhoog. Heeft ze de sfeer goed getroffen? Zijn de beelden mysterieus? Poëtisch?

In 2009 verscheen van haar hand het boek ’Amsterdamse Wintergezichten’ met tijdloze beelden à la Breitner. Nu net is de opvolger uit: ’Verborgen schoonheid’ met foto’s van de interieurs van de monumentale grachtenpanden Van Brienen, Van Loon en Willet-Holthuysen in hun glorietijd.

Tijd stollen

Ook hier weer gaat het Van Hövell om de verbondenheid met het verleden, een impressie van de sfeer van toen. Geen moderne dingen, niet het hectische leven van nu. ,,Niet interessant", zegt ze. De fotografe probeert ’lichtschilderend’, zonder de sfeer ’kapot te flitsen’, de tijd te stollen.

Daarom zie je geen mensen op de foto’s in haar boeken, zoals je misschien zou verwachten van de maatschappelijk werkster die ze oorspronkelijk is. ,,Ze zijn er wel. Ze zijn voelbaar op de foto’s’’, zegt ze.

Rust

Mensen zijn voor Van Hövell een andere ’afdeling’: ze fotografeert doodzieke kinderen voor de stichting Make a Memory, fotografeerde in het enige Europese Joodse hospice, Immanuel en gaat rond met een ouderwetse witte kanten blouse waarin ze verschillende vrouwen en meisjes vastlegt. Ze hoopt dat die ooit eens in een museum kunnen. Van Hövell heeft al een hele rits bn’ers voor de lens gehad. Ook bij hen zoekt ze de rust.

In het boek ’Verborgen Schoonheid’ zijn de mensen erin gebracht door de schrijvers Reinier Baarsen, Bernard Hulsman, Nicolaas Matsier, Ileen Montijn en Alex Verburg. Zij probeerden in woorden een impressie te geven van de bewoners van de drie huizen. ,,Vreemd genoeg is er heel weinig over hen bekend’’, zegt ze.

Van Hövell kon zich pas op latere leeftijd aan haar passie wijden, de fotografie. Ze fotografeert puur intuïtief. Zo zou een mens ook moeten leven, vindt ze. ,,Volg je altijd je hart.’’

Verborgen schoonheid

’Verborgen Schoonheid’ met foto’s van Marie-Jeanne van Hövell tot Westerflier van de huizen Van Brienen, Van Loon en Willet-Holthuysen. Prijs: €.24,50. www.uitgeverijnoordholland.nl.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.