OM: Schietende agenten hadden inbrekers Rijsenhout gewaarschuwd

Hein Flach
Rijsenhout

Drie politieagenten die begin mei 2016 betrokken waren bij een schietincident in Rijsenhout, worden niet vervolgd. Dat heeft het openbaar ministerie Noord-Holland besloten. De agenten handelden uit noodweer, luidt de conclusie van onderzoek van de rijksrecherche.

De politie kreeg een inbraakmelding in de nacht van zondag 1 op maandag 2 mei 2016 aan de Bennebroekerweg in Rijsenhout.

Ter plaatse werd zij geconfronteerd met een groep inbrekers in het zwart gekleed en met bivakmutsen en koevoeten. Zij waren bezig een kluis uit een woonhuis te stelen.

De agenten hebben hun dienstwapen getrokken toen de verdachten dreigden te ontkomen. In de chaotische situatie die toen ontstond zijn door agenten diverse schoten gelost.

Eén vluchtende verdachte werd in zijn rug getroffen. Ook werd één agent in zijn been geraakt. De verdachten hadden geen vuurwapens.

Gewaarschuwd

Destijds zijn drie agenten als verdachte aangemerkt. De rijksrecherche heeft de zaak vervolgens onderzocht.

Daaruit is volgens het OM gebleken dat voordat de agenten hun dienstwapen afvuurden, de verdachten verbaal zijn gewaarschuwd. Dit is gevolgd door een waarschuwingsschot, waarna de inbrekers met hun auto wilden vluchten.

Zij reden in volle vaart in op een politieauto, wat een botsing tot gevolg had. Vervolgens reden de verdachten in op één van de drie agenten.

Geraakt

Er is door agenten geschoten op de vluchtende auto en op een naast die auto meelopende verdachte. Deze Amsterdammer werd, zo bleek tijdens zijn rechtszaak eind vorig jaar, van grote afstand in de rug vlak onder de nek geraakt.

Hij is veroordeeld en is inmiddels weer op vrije voeten. Hij heeft de namen van zijn twee andere kornuiten die wisten te ontkomen, niet genoemd. De vluchtauto werd later die ochtend uitgebrand aangetroffen in Aalsmeer.

Het OM heeft geconcludeerd dat het vuurwapengebruik tijdens de aanhouding uit noodweer is geweest. Ook heeft het opgelopen letsel van één van de agenten meegewogen in de uiteindelijke beslissing de drie agenten niet te vervolgen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.