Beslag op bezit Klimop-notaris uit Heemstede
De Heemsteedse notaris Jan Carel K. heeft een miljoenenclaim van de Rabo Vastgoedgroep aan zijn broek. Er is beslag gelegd op zijn woning.
Jan Carel K. was huisnotaris in de grootste vastgoedfraude die Nederland heeft gekend. Philips Pensioenfonds en Rabo Vastgoedgroep werden daarin voor 250 miljoen euro benadeeld.
Veroordeeld
De notaris werd door zijn beroepsgroep uit het ambt gezet en door de Haarlemse rechtbank veroordeeld tot vijf maanden cel. De Rabo Vastgoedgroep heeft inmiddels voor 21 miljoen euro beslag gelegd op het bezit van Jan Carel K., zo meldt het Financieele Dagblad.
Hoofdverdachte
Jan Carel K. was notaris voor Jan van V., eveneens uit Heemstede, de hoofdverdachte in het financiële schandaal dat de boeken is ingegaan als de vastgoedfraudezaak Klimop.
Van V. werd in eerste instantie veroordeeld tot vier jaar cel. De notaris, Van V. en acht andere verdachten in de Klimopzaak staan de komende maanden in hoger beroep terecht bij het gerechtshof in Amsterdam.
Getuige
De notaris moet half november voor het hof verschijnen. Daar zal een voormalige kandidaat-notaris van zijn kantoor getuigen. Deze getuige was aanwezig bij een van de verdachte vastgoedtransacties. Binnen een half uur tijd werd op het toenmalige kantoor van K. een zogenaamde ABCDE-transactie uitgevoerd met vastgoed van het Phililps Pensioen Fonds. De letters duiden op alle stromannen en lege BV*s die voortdurend geld afromen.
Vijftig miljoen
De totale waardestijging bedroeg op het kantoor een klein vijftig miljoen euro, die ten koste van het pensioenfonds werd weggesluisd naar de fraudeurs.
De getuige die in de zaak K. moet verschijnen trad, net als de notaris en een ander personeelslid, op als gevolmachtigde van de BV*s van de fraudeurs. Het verwijt richting K. is onder meer dat hij had moeten weten dat hij zich leende voor een bedenkelijke transactie. Hij had daarvan een zogenaamde MOT-melding moeten doen: een melding ongebruikelijke transacties.
Stalling
De zogenaamde derdegeldenrekening van de notaris werd gebruikt als stalling om het frauduleus verkregen geld later door te boeken naar de hoofdverdachten in de Klimop-zaak. De notaris had volgens de rechtbank moeten vermoeden dat dit geld van misdrijf afkomstig was. Van een notaris mag op dit punt ook een hoge mate van zorgvuldigheid worden verwacht, daarom werd hij door de beroepsgroep uit het ambt gezet. Daarover wordt apart nog een hoger beroep bij het centrale tuchtcollege gevoerd.
Bekend
De hoofdverdachten in de Klimop-zaak hebben bekend en werkten mee aan het onderzoek. Notaris K. heeft altijd gezegd dat hij niet wist dat hij aan grootscheepse fraude meewerkte.
Voor het hoger beroep in de Klimop-zaak heeft het hof de zittingszalen gereserveerd tot eind januari volgend jaar.