Provincie dreigt met gedoogbevel bij manege Rusthof Heemstede

Macdonald van manege De Rusthof.© Archief

Sjaak Smakman
Heemstede

De provincie Noord-Holland is niet van plan om de met asbest vervuilde manege Rusthof in Heemstede helemaal schoon te maken. Als het echtpaar MacDonald niet instemt met een beperkte opruiming van het asbest, verschaft de provincie zich met een zogeheten gedoogbevel toegang tot het terrein.

Dat heeft de provincie woensdag laten weten aan John Lesley en Ria MacDonald. Het echtpaar zit inmiddels al vijf jaar met de asbestvervuiling opgescheept en heeft het aantal klanten van hun manege daardoor dramatisch zien teruglopen tot minder dan tien.

Samen met de kosten van de juridische procedures die ze de afgelopen jaren hebben gevoerd om het asbest geruimd te krijgen, balanceert het bedrijf op de grens van Heemstede en Bennebroek nu op de rand van de afgrond.

Het asbest zat in baggerslib uit de Ringvaart, dat op het terrein van de manege werd gestort. De MacDonalds kregen geld voor de ’huur’ van de grond en het terrein werd meteen opgehoogd.

Miljoen

Als opdrachtgever en eindverantwoordelijke voor het baggeren willen de MacDonalds dat de provincie het asbest helemaal opruimt. Dat kost naar schatting een miljoen en Gedeputeerde Staten hebben al herhaaldelijk laten weten het asbest maar voor een deel te willen verwijderen.

De SP en 50Plus zetten de kwestie op de agenda bij Provinciale Staten. In de commissie milieu liet een ruime politieke meerderheid in februari aan PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin weten dat de vervuiling helemaal moet worden opgeruimd.

Vorige maand praatte de commissie nog een keer over de kwestie en opnieuw drong een meerderheid er bij Tekin op aan dat de vervuiling helemaal wordt opgeruimd.

Besloten

Tekin ging daar niet op in. Wel liet hij weten dat hij de commissie nog eens uitgebreid zal informeren over het verloop van de zaak en dan een plan van aanpak voor zal leggen. Op 19 juni praat de commissie voor de derde keer over de kwestie.

Voorafgaand aan die vergadering krijgt de commissie nog een besloten briefing, waarover de commissieleden later in het openbare deel niets mogen zeggen.

Weigert

Tekin is vooralsnog niet van plan om het asbest helemaal te gaan opruimen, zo blijkt uit een mail aan MacDonald deze week. Nu MacDonald weigert over een gedeeltelijke opruiming te praten, dreigt de provincie met een gedoogbevel waarbij hij wordt gedwongen om schoonmakers toe te laten op zijn terrein.

MacDonald gaat nu toch maar weer met de provincie om tafel zitten, laat hij weten, in afwachting van wat er op 19 juni uiteindelijk uit de bus komt bij de commissie.

De gemeente Heemstede kan ook druk zetten op de provincie door de manege te bestempelen tot een ’gevoelige bestemming’ waar nul procent vervuiling is toegestaan.

GroenLinkser Eric de Zeeuw wil graag dat de gemeente die stap zet, maar kreeg daar onlangs geen politieke meerderheid voor. Milieuwethouder Sebastiaan Nieuwland liet toen weten dat hij eerst wil afwachten wat de provincie uiteindelijk gaat besluit rond het asbest.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.