De creatieve chaos van Gather

Allison Meekins wil mensen in contact brengen met hun innerlijke kind.© Foto’s United Photos/Toussaint Kluiters

Een jaar Gather werd gevierd met workshops.

1 / 2
Annemieke Windt

Het was zaterdag feest bij Gather in de oude V&D, want een jaar geleden opende het concept op die plek haar deuren.

Het was tegelijkertijd een feest met een gevoel van naderend afscheid, want de verzamelplaats van de ’maakindustrie’ moet mogelijk dit najaar al plaats maken voor de bouwploegen die het winkelpand klaar moeten maken voor de komst van Hudson Bay.

Sociaal kapitaal

Voor Bernice Barteling, een van de twee initiatiefnemers van Gather een moment om de balans op te maken. ,,Of het geworden is wat we hadden gehoopt? Ja en nee, want wat we hier doen is een leerproces met vallen en opstaan. Het is chaotisch en hard werken, maar daardoor ontstaan ook nieuwe dingen. We willen het concept bewaken, maar er ook voor zorgen dat de makers, de kunstenaars en ambachtslieden ruimte krijgen om samen te werken en te delen.”

Dat Gather zich weinig lijkt aan te trekken van de gangbare regels in winkelland blijkt wel als kunstenaar José van Waarde uitlegt hoe zij haar werkplek in het winkelpand betaalt. ,,Met sociaal kapitaal, ik help hier met schilderen en schoonmaken, maar heb laatst ook taart staan bakken. Daardoor hoef ik minder huur te betalen.” Voor haar heeft de verzamelplaats waarde. ,,Ik heb in het afgelopen jaar veel nieuwe termen geleerd. Maar het is ook leuk om nieuwe mensen te ontmoeten en enthousiast te maken. Het is heel anders dan de eenzaamheid van het atelier.”

Verbazing

Die ontmoetingen op de winkelvloer leiden volgens haar ook tot creatieve kruisbestuivingen. ,,Het is het jaren zeventig gevoel. We hebben laatst bij mij thuis een workshop schilderen en masseren georganiseerd, waarbij mensen het schilderen even konden onderbreken om los gemasseerd te worden.”

Een blik op het winkelend publiek dat door de ramen naar binnen kijkt, verraadt dat voorbijgangers niet altijd weten wat ze er nou van moeten maken. Menigeen loopt langs, trekt een mondje alsof ze iets onbekend hebben geproefd en doen dan nog even een stapje terug om nog eens naar een krukje in de etalage te kijken. Verbazing lijkt te overheersen.

Zitstokken

Dat is niet vreemd, want op de vloer van Gather zijn producten te zien die niet direct prijs geven waar ze nou eigenlijk voor zijn bedoeld. Ontwerper Hanco Ravelli is achter zijn werkbank druk bezig om een stuk hout te bewerken. Aan de voorkant van de bank hangen meerdere ’zitstokken’ die in eerste instantie lijken op stokpaarden voor kinderen.

,,Het is het nieuwe zitten”, legt hij uit. Hij heeft twaalf jaar aan verschillende concepten gesleuteld en pas in februari van dit jaar was zijn idee klaar. Om te gaan zitten, laat iemand zich niet achterover vallen in een stoel, maar bestijgt als het ware de zitstok. ,,Dit is actief zitten, want om de balans te houden ben je wel constant in beweging.” Ravelli staat sinds maart in de weekenden in Gather. ,,Het is voor mij bedoeld om de markt te testen. De sfeer past bij mij, maar het is wel de bedoeling dat ik hier uiteindelijk een bedrijf van kan maken.”

Bakken

Ook de Amerikaanse Allison Meekins gebruikt Gather als ’probeerplek’ voor haar eigen coachingsconcept. Ze kwam na omzwervingen door Europa en Amerika met haar toenmalige vriend naar Haarlem. ,,Ik was zoek naar iets om te gaan doen en werd op een nacht wakker met het hele concept voor grow.” Ze nodigt de verslaggever uit om met haar voeten in een bak te gaan zitten. Er zijn drie materialen: steentjes, mos en vochtig zand. Meekins zit met haar voeten in de bak stenen. ,,Het gaat om het voelen van de verbinding. Ik wil mensen weer in contact brengen met hun innerlijke kind. Vandaar dat ik mensen vraag wat ze graag deden als kind. Het gaat erom angst weg te nemen en op een prettige manier uit je ’comfort zone’ te stappen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.