Gezond met sap

Foto: www.voedzaamensnel.nl

Hanneke van den Berg

Het begon allemaal zo goed, een paar jaar geleden. Ik had net een fruitsapmachine gekocht voor welgeteld 75 euro, die trots op mijn aanrecht stond te pronken.

Ik had besloten gezonder te gaan leven en had gehoord dat je met zo’n machine heerlijke sapjes kon maken en tegelijkertijd van je oude fruit af kon komen.

Het zou allemaal anders gaan. De sapjes werden wel lekker hoor. Meestal dan, want het duurde best wel een tijdje voordat ik doorhad welke combinaties fijne drankjes opleverden. Maar het schoonmaken van die machine was een ramp. Het metalen filter moest geschrobd worden, de bak met pulp moest leeggemaakt, de kan schoongemaakt. En in de afwasmachine stoppen was vrij zinloos, omdat er dan bijna niets anders meer bij kon. Dus al gauw stond die machine stof te vangen in de bijkeuken.

Een tijdlang werd het verse sapjes kopen bij de Appie, maar ook dat was geen lang leven beschoren omdat ze na een dag al niet lekker meer smaken.

En toen kwam die ene dag, waarop er op Facebook een gesponsord berichtje langskwam over groene smoothies. Ja, sorry, af en toe werken die irritante reclames echt…

Groene smoothies? Dat waren toch die raar ogende smurriedrankjes die alleen door geitenwollensokkentypes werden vervaardigd? Maar mijn nieuwsgierigheid was groter. Op 24 december vorig jaar besloot ik het roer opnieuw om te gooien. Niet op 1 januari, want goede voornemens maken op die dag is me te burgerlijk. Ik besloot op die dag de wijn helemaal te laten staan (maat houden met dat spul was nooit mijn forte geweest) en een begin te maken met groene smoothies. Een goede blender had ik al vanwege de heerlijke fruitsmoothies in de zomer en recepten waren er genoeg te vinden op internet.

Daar gold echter weer dat je er door de vele bomen het bos niet meer ziet en dat veel van die recepten best dure of obscure ingrediënten bevatten. Een medewerker van de plaatselijke natuurvoedingszaak bood uitkomst. ,,Niet moeilijk doen’’, was zijn devies. ,,Gewoon een paar handen boerenkool of spinazie, wat bananen en appels erbij en voldoende bronwater toevoegen. Voilá. Een heerlijke smoothie.’’

Hij had gelijk, al experimenteerde ik nog wat met chiazaadjes en blauwe bessen, tot ik mijn perfecte smaakje gevonden had. Een goede plastic kan die in de koelkast past had ik al in huis, dus kon ik altijd een voorraadje voor twee dagen maken.

En het resultaat? Ik taal niet meer naar wijn (dat voelt gewoon raar: zo gezond doen overdag en dan ’s avonds een fles opentrekken), mijn huid is veel minder vaal, de wallen zijn een stuk minder erg en ik voel me daadwerkelijk fitter.

En die blender? Die is zó omgespoeld!

Voor achtergrondinfo en recepten:

Victoria Boutenko: Groen voor het leven.

Uitg. Schildpad boeken, €17,90.

Victoria Boutenko: Groene smoothie revolutie. Uitg. Schildpad boeken, €16,90.

Gwyneth Paltrow: (H)eerlijk. Uitg. Kosmos, €24,95.

Suzannah Olivier: Minibijbel sappen & smoothies. Uitg. Veltman, €7,99

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.