'Hotell': Absurde uitstapjes met labiel gezelschap

Still uit de film 'Hotell'.

Still uit de film 'Hotell.

1 / 2
Nanska van de Laar

Het leven van binnenhuisarchitecte Erika lijkt perfect. Haar huis oogt als een plaatje uit een woontijdschrift. Haar aantrekkelijke man lijkt zo uit een modecatalogus te komen. En de kamer voor de verwachte baby is al helemaal ingericht, net zo smaakvol en onberispelijk als Erika zich kleedt.

Het perfecte plaatje wordt in ’Hotell’ ruw verstoord door een voortijdige bevalling. De baby blijkt gehandicapt. De door aanstormend talent Alicia Vikander vertolkte hoofdpersoon kan dit helemaal niet aan. De controlefreak weigert haar kind zelfs maar op te tillen. De communicatie met haar echtgenoot stokt en ze belandt in een existentiële crisis.

Aan medepatiënten in een praatgroep vertelt Erika dat ze haar leven zou willen inruilen voor andere levens. Net zoals je in een hotel steeds weer incheckt in een nieuwe kamer.

Daarop besluiten Erika en vijf andere getroebleerde mannen en vrouwen zich te onttrekken aan hun therapeuten. In een reeks luxe hotels probeert het stel zichzelf te helen met radicale methodes. De afwisselend komische, tragische en absurde uitstapjes van het labiele gezelschap doen door de beweeglijke en intieme cameravoering denken aan de Dogma 95-films van Lars von Trier.

Compassie

Maar waar de zwartgallige Deen zijn karakters doorgaans meedogenloos behandelt, daar overheerst de compassie bij de Zweedse regisseur Lisa Langseth. Erika en kompanen gaan door diepe dalen en de onderlinge spanningen zijn soms om te snijden. Voor allen gloort echter ook een licht aan het eind van de tunnel.

Als Erika uiteindelijk - na een aangrijpende zenuwinzinking - klaar is om de hotelkamers te verruilen voor haar eigen leven, is dat niet sentimenteel of gemakzuchtig. Het is louterend, zoals de ontknopingen van klassieke Griekse drama’s louterend zijn.

Hotell

Regie: Lisa Langseth

Met: Alicia Vikander, David Dencik, Mira Eklund

Vier sterren

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.