Haarlemmermermeer krijgt een eigen ambassade van de vrede

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Een inleiding over het door IKV Pax Christi opgerichte ’Ministerie van Vrede’, dreef woensdagavond genoeg medestanders in de vredelievende armen van Leo Mesman en Rien Wattel. Tijdens de vredesweek hadden de pastor en de oud-predikant van De Ark een eerste poging gewaagd om een ambassade van dat ministerie te 'krijgen'.

,,Want door echt wat te doen, hoe klein het ook is, hoeven mensen zich niet zo machteloos te voelen in een wereld vol geweld en andere ellende’’, betoogden ze. ,,Het kan ook samenbinden.’’

Ondanks oproepen via kansel en krant bleef de teller op drie staan. En vijf medestanders leek de heren toch wel het minimum. Woensdagavond waren die ’binnen’.

Plaatselijk

Wat die, met Mesman en Wattel, gaan doen? 21 mei zal dat hopelijk een beetje vorm krijgen tijdens de Ambassadeursdag die Pax dan in Utrecht houdt. Centrale vraag: hoe kunnen mensen zich het beste vanuit de eigen omgeving inzetten voor vrede? Niet alleen zijn daar dan gezanten van de zestig gemeenten die inmiddels een ambassade hebben, ook ’nieuwelingen’ kunnen er inspiratie opdoen.

De ervaring leert dat projecten met een plaatselijke link het meeste aanslaan. Zo zou de Haarlemmermeerse ambassade van de vrede het werk van de Hoofddorps/Syrische familie Barmani in een vluchtelingenkamp kunnen ’verbreden en verdiepen’. Ook dingen als dans- of filmavonden, debatten, wandelingen, vredesvieringen en toneelstukken zijn mogelijk, binnen en buiten de jaarlijkse vredesweek.

Ontwapening

De komende vredesweek staat in het teken van de ontwapening en Pax-woordvoerder Edwin Ruigrok liet al in zijn inleiding weten dat de oorlog dichterbij is dan wij Nederlanders denken. Zo las hij een mailtje voor dat hij van een contactpersoon in Syrië had gekregen. Het verhaalde over een gebrek aan voeding en medicamenten, hevige bombardementen en de onzekerheid of er wel een morgen zal zijn.

En zie.. De 45 mensen die een sobere maaltijd nuttigden rond zijn inleiding, deden in totaal 220 euro in de collecteschaal. Daar kan een school in het zo geteisterde land een beetje van worden geholpen. En een goed begin, dat is het halve werk…

Samen eten

Natuurlijk, ze kan ook thuis een soepje eten, in haar eentje. Maar waarom zou de Hoofddorpse Berthy dat doen als er in deze Vastentijd een prachtig alternatief is?

Het heet de ’sobere maaltijd’ en kent al voor het negende jaar hetzelfde recept: wekelijks komen mensen in een andere Hoofddorpse kerk bijeen om soep met brood te eten. Ze hoeven daar niet voor te betalen, al is het gebruik om het geld dat thuis met de maaltijd wordt uitgespaard richting goede doel van de week gaat.

Wandelen

Het brengt de gereformeerde Berthy deze woensdagavond naar het Parochiehuis aan de Kruisweg, waar ze met nog 44 anderen aanschuift voor de een na laatste sobere maaltijd van deze vastenperiode.

,,Het werkt aan alle kanten’’, vindt ze. Zo heeft ze door de sobere maaltijden heel wat mensen leren kennen. Mensen met wie ze ook weer andere dingen gaat doen, tot wandelen aan toe. Ook brengt het haar in kerken waar ze anders nooit komt, zoals de Doopsgezinde.

Twaalf apostelensoep

Hoewel het een sobere maaltijd heet te zijn, leert de ervaring dat de geserveerde maaltijdsoepen aardig vullen. Ook deze avond eet ze, al keuvelend, haar buikje rond. Toch kan ze ergens niet over uit: wat zijn nu precies de twaalf ingrediënten van de Twaalf Apostelensoep? Welke bonen zitten er nou precies in? En zijn dat daar linzen of rijst?

Tafelgenoten kunnen het haar niet precies vertellen en maakster Elaine Veldeman houdt het spannend tot bij een meditatief samenzijn in de kapel. Een beetje mysterie hoort erbij, vindt Veldeman. Ook zij geniet. ,,Koken is niet alleen mijn hobby, het is ook een manier om te delen.’’

Meer informatie op www.kerkeninhoofddorp.nl. Opgeven voor de sobere maaltijd van 16 april in De Ark kan officieel tot en met maandag. Maar wie zich de zestiende om 18.15 uur meldt in Muiderbos 36 kan zeker aanschuiven. Ook in het Parochiehuis werd nog snel een tafel bijgeschoven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.