Dolly Bellefleur hertaalt Songfestivalinzending O’G3NE [video]

Still uit de videoclip ’Stap uit je schaduw’© Tekening Ytje Veenstra

Leontien van Engelen
Haarlem

Voor de vierde keer heeft Dolly Bellefleur, alter ego van Ruud Douma, een hertaling gemaakt van het lied waarmee Nederland deze week meedoet aan het Eurovisie Songfestival in Kiev.

’Lights and Shadows’ van O’G3NE is door Dolly ’hertaald’ als ’Stap uit je schaduw’. En net als Lights and Shadows wordt Stap uit je schaduw gezongen door drie zusjes: 3Double Dolly.

De eerste hertaling maakte Dolly vier jaar geleden van het nummer Calm after the storm, waar de Common Linnets mee deelnamen aan het Songfestival. ’In de stilte na de storm’ verscheen pas nadat de finale was gehouden. Daarna probeerde ze steeds eerder met een hertaling te komen waarbij ze zich laat inspireren door de tekst van het origineel. „In het nummer van Trijntje Oosterhuis, Walk along, zaten heel veel ’why-why-why’-momenten en ontstond direct de tekst met ’oplawaai’, ’haaibaai’ en dat soort klanken.’’ Slow Down van Douwe Bob werd in de Dolly-versie ’Ontspan’. „Ik heb ook een therapiepraktijk, het D.I.A.G.G., het Dolly Instituut voor Ambulante Geestige Gezondheidszorg, dus werd de insteek ’Dolly geeft therapie’ en ’je moet ontspannen’ en dat soort associaties. Dat bleef wel redelijk in de buurt van de oorspronkelijke tekst.”

Uitdaging

Nu dus de inzending van de drie Brabantse zusjes, die donderdag in de halve finale moeten proberen de eindstrijd van zaterdag te halen. „Dit was de grootste uitdaging tot nu toe”, zegt Dolly. „Elke keer als ik dit doe, wordt al snel gezegd dat het een parodie is, maar dat is niet altijd het geval, ik geef er gewoon een eigen draai aan. Maar hier vond ik wel dat ik extra zorgvuldig te werk moest gaan omdat zij een bijzondere boodschap uitdragen. Zij willen mensen die in net zo’n moeilijke situatie zitten (hun moeder is ernstig ziek, red.) een hart onder de riem steken. Ik wilde voorkomen dat ik dat belachelijk zou maken.”

Gotspe

Het thema van het songfestival in Kiev is ’Celebrate Diversity’ en Dolly vraagt zich in alle ernst af in hoeverre je in Oekraïne kunt zijn wie je bent. „Ik vind dat eigenlijk een gotspe want in dat land lopen ze nou niet voorop als het daarom gaat.” Het nummer Stap uit je schaduw is dan ook bedoeld om alle LHBTI’s die worstelen met hun gevoelens een hart onder de riem te steken. „Door de officiële clip van O’G3NE in het bos kreeg ik al tekst-ideeën als ’Ik zie door de bomen het bos niet meer’ en ’in het Zwarte Woud gloort jouw coming out’. ” Ook ’Ga ervoor, volg je eigen spoor’ en ’je zult nog wel eens falen en een hoge c niet halen’ zijn tekstuele vondsten die in de hertaling terugkomen. De bijbehorende videoclip is net als voorgaande jaren gemaakt door Ytje Veenstra, die de tekeningen maakte, en Leo Enzlin (animatie).

Buitenbeentje

Wat verwacht Dolly van het optreden van O’G3NE in Kiev? „Ik weet het niet. Het nummer is een buitenbeentje, het valt daardoor wel op. Maar of dat in positieve of negatieve zin zal worden opgepikt door de televoters? Aan de outfits van O’G3NE zal het niet liggen, aldus Dolly: „Tycho Boeker, die al 27 jaar mijn vaste couturier is, heeft hun kleding ontworpen en die is schitterend!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.