Studiekeuzebeurs, omdat eeuwig studeren écht niet meer kan

Margot Klompmaker
Haarlem

Ze zijn bijna klaar met school. Jet (17) zit in 5 vwo en Anne (19) zit in het eindexamenjaar. Wat de vriendinnen hierna gaan doen, weten ze ’echt niet’. En dat is een probleem, vinden ze. ,,Geld speelt een grotere rol dan voorheen omdat langstudeerders veel zelf moeten gaan betalen. Je moet weten wat je wil worden voordat je aan een studie begint zodat je niet hoeft over te stappen", zegt Anne. En omdat zij en Jet al snel moeten beslissen, zijn ze zaterdag naar De Studiekeuzebeurs Haarlem op Het Schoter in Noord geweest.

,,Geld speelt een grotere rol dan voorheen omdat langstudeerders veel zelf moeten gaan betalen. Je moet weten wat je wil worden voordat je aan een studie begint zodat je niet hoeft over te stappen", zegt Anne. En omdat zij en Jet al snel moeten beslissen, zijn ze zaterdag naar De Studiekeuzebeurs Haarlem op Het Schoter in Noord geweest.

Frank Meijer, organisator van de beurs en uitgever van De Studiekeuzekrant, schetst het probleem: ,,Je kunt tegenwoordig echt niet meer eeuwig studeren."

In de aula van de school staan verschillende opleidingen met een kraampje. Het ROC van Amsterdam is er, Hogeschool InHolland Haarlem, Universiteit Leiden en wat particuliere opleidingen.

In de ruimte staan hier en daar wat groepjes jongeren, vaak met hun ouders. Ze praten zacht. Druk is het niet. Dat is ook niet de bedoeling, volgens Meijer. ,,Bij een grote beurs komen zo'n tienduizend leerlingen. Hier maar 250. Dat is een voordeel, zo krijgt iedereen genoeg aandacht."

Coachgesprekken

Dat er tijd wordt genomen om de leerlingen in te lichten, is te zien. Bij de stands praten vertegenwoordigers van opleidingen met gezinnen. Achterin de zaal voeren leerlingen en hun ouders gesprekken met een coach, die de kinderen helpt erachter te komen wat ze leuk vinden.

Peter Heidebrink van InHolland vindt zo’n kleine beurs een goed idee. ,,Het aanbod van opleidingen is tegenwoordig zo groot, dat je scholieren moet helpen bij hun keuze. Daarom is het goed dat we de tijd nemen voor ze."

Maar hij heeft ook kritiek. ,,Er staan hier nogal wat particuliere opleidingen", zegt hij. ,,Ik snap niet wat die hier doen. Leerlingen die hierheen komen, weten totaal niet wat ze willen. Dan is het niet functioneel om aan een particuliere opleiding podium te bieden want bijna niemand kan zo’n studie betalen."

Organisator Meijer zegt meer opleidingen te hebben uitgenodigd. ,,Maar alleen degenen die hier staan, vonden deze dag kennelijk belangrijk genoeg."

Net als veel andere toekomstige studenten heeft ook Fay (15) geen idee wat ze later wil worden. Ze zit pas in 4 vwo, maar is nu al druk bezig met haar toekomst. Wordt het een baan in de zorg, iets met dieren of iets heel anders? Op die vragen hoopt ze op de beurs antwoord te krijgen. Maar helaas, ze kan nog steeds de knoop niet doorhakken. Gelukkig heeft ze nog even. Over twee jaar hoeft ze pas echt te beslissen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.