’Het is een boevenbende bij autosloperij De Liede’

Haarlem

Wat gebeurt er ’s avonds na acht uur op het terrein van autosloperij De Liede in Vijfhuizen? Als het goed is niet veel. Dan zijn de slagbomen bij de ingang die toegang geeft tot negentig sloopbedrijven dicht en de bewakingscamera’s draaien. Kan er dan niemand meer het terrein op of af? ,,Nee. Tenzij je de bewaker twee tientjes geeft.’’

Tot die opmerkelijke - of juist niet - verklaring kwam Ethan S. donderdagochtend voor de rechtbank in Haarlem. De in Beiroet geboren Libanees, blanco strafblad, was achttien jaar lang werkzaam in de autosloperijbranche en tot voor kort eigenaar van een nering aan de Dynamoweg. De voormalige handelaar in tweedehandsauto’s en onderdelen - zijn bedrijf is failliet verklaard - wordt verdacht van heling van gesloten auto’s in 2015 en 2016.

De zaak kwam aan het rollen na aangifte van diefstal in Haarlem van een witte Polo GTI met een opvallende rode streep. Dat was in de nacht van op 16 op 17 maart 2016. Een neef van de aangever zette een oproep op facebook, waarop een reactie volgde dat de wagen was binnengebracht bij De Liede. De politie deed 18 maart een inval bij het bedrijf van Ethan. Op zijn terrein stonden vijf loodsen; op verzoek van de agenten maakte de handelaar loods nummer 3 open. Daar lag de Polo in onderdelen. De handelaar verklaarde tegenover de politie dat hij de loodsen 3 en 5 korte tijd had verhuurd aan twee Marokkanen, Walid en Khalid. Hij zou niet op de hoogte zijn geweest van wat zich in loods 3 afspeelde, aangezien zijn bedrijf twee toegangen had en Ethan vanuit zijn kantoor geen zich had op de activiteiten van de sleutelende Marokkanen. Hij had verder geen gegevens van deze lieden.

De politie trof ook twee gloednieuwe, uit Duitsland afkomstig zandkiepwagens aan. Volgens de verdachte had hij die vrachtwagens gestald op verzoek van een of andere Joegoslaaf ’Tjitjoe’ die altijd op De Liede rondscharrelt. Ook de vrachtauto’s stonden als gestolen te boek, zo bleek. En ook in andere loodsen trof de politie onderdelen aan van gestolen en gestripte auto’s. Ethan heeft steeds volgehouden van niets te weten. Justitie vindt dat vreemd, omdat hij tien uur per dag werkte. Dan zou je toch iets moeten merken. Dus vertelde de verdachte, op aandringen van zijn advocaat, dat er ook ’s nachts ’dingen gebeuren’.

Het stallen van de vrachtwagens ging mondeling, een boekhouding hield hij niet bij. Want: ,,Ik ben geen moslim. Negentig procent van de mensen daar is wel moslim. Ik ben bedreigd, ze hebben inbraken bij me gepleegd. De laatste zeven jaar was voor mij een hel. Het is daar een boevenbende.’’ Justitie heeft Walid en Khalid nooit gevonden. Ook de Joegoslaaf was niet te traceren. Dus is er twijfel over het bestaan van deze lui - en over de verklaringen van Ethan S. De officier van justitie: ,,Uw verklaringen zijn leugenachtig, niet onderbouwd en niet verifieerbaar.’’ Zij eiste geen gevangenisstraf, gezien het blanco strafblad van de verdachte, maar een werkstraf van 240 uur. Ethans raadsman realiseerde zich dat zijn cliënt ’een zeer zwakke verdediging heeft’. Desondanks vroeg hij om vrijspraak, omdat ’de overtuiging ontbreekt’ dat hij tegen justitie heeft gelogen. Uitspraak 28 september.

Meer nieuws uit Haarlemmermeer

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.