De comeback van Nile Rodgers

Nanska van de Laar

Hij is grotendeels verantwoordelijk voor het succes van de hit van het jaar, maar vecht achter de schermen nog steeds voor zijn leven. „Elke dag verbaas ik mij danig dat ik nog leef. God heeft het blijkbaar goed met mij voor.” Voor gitarist, producer en songschrijver Nile Rodgers is het bestaan een serieuze aangelegenheid geworden.

Erg lang wil Rodgers niet genieten van weer maar eens een hoogtepunt in zijn grillige bestaan. „Ik zie elke dag als een bonus nadat drie jaar geleden bij mij kanker werd geconstateerd. De tijden van overdaad zijn voorbij en dat maakt mij een betere muzikant dan ervoor.”

Rodgers lacht zijn witte tanden bloot. Het vrolijke gezicht, omhuld door een stevige bos dreadlocks, toont opeens een verbeten grimas. „Eerlijk gezegd klopt het niet dat ik nog leef. Ik kwam als een ziekelijk kindje ter wereld. En vanaf mijn dertiende jaar was ik een alcoholist en gebruikte harddrugs. Ik heb alles gedaan wat God heeft verboden. Sportauto’s in de prak gereden, te snelle speedboten gekocht en veel mensen teleurgesteld.” Het kwartje viel echter pas nadat hij op 18 april

1996 zijn beste maatje en bassist Bernard Edwards in een Japanse hotelkamer dood aantrof. „Bernard gebruikte niets maar werd overvallen door een agressieve longontsteking. Het was zo oneerlijk. Niet ik werd gestraft voor mijn onverantwoordelijke levensstijl, maar mijn allerbeste vriend. Vanaf dat moment heb ik mijn eigen leven op de rails gezet.”

Wereldfaam

De man die eind jaren zeventig samen met Edwards zijn band Chic wereldfaam bezorgde en daarna uitgroeide tot één van de meest succesvolle producer van zijn generatie, had weinig keuze. „Ik begreep maar niet waarom er geen jonge meiden meer naar mij keken. In het jaar dat Bernard stierf, was ik ook al apart genomen door Madonna. Ik produceerde ooit haar album ‘Like A Virgin’, maar op haar verjaardagsfeestje in een club in Miami, gedroeg ik mij als een debiel. Zelfs mijn beste vriend Eddie van Halen (gitarist van Van Halen - red) die indertijd altijd dronken was, is met het schaamrood op zijn kaken dat feestje ontvlucht.”

De kritiek van de popdiva kwam niet binnen. „De dood is echter mijn beste raadgever. Toen de dokter mij vertelde dat ik een abnormaal agressieve vorm van prostaatkanker had, deed ik net alsof die boodschap mij niet raakte. Tijdens een optreden met Earth, Wind & Fire, kon ik opeens niet meer gitaar kon spelen. De kanker had mijn spierkracht aangetast.”

Autobiografie

Pas tijdens het schrijven van zijn boeiende autobiografie ‘Le Freak’ die vorig jaar uitkwam, kwamen de emoties naar buiten. „Ik heb dagenlang gehuild maar toen was ik het ook helemaal kwijt.” Via de blog ‘Planet C’, deelt Rodgers zijn strijd tegen de dodelijke ziekte met de wereld. „Doordat ‘Get Lucky’ zo’n enorme hit werd, willen de supersterren net zoals in de jaren 70 en 80 weer met mij werken. Ik heb net wat voor Sting gedaan en samen met de heren van Daft Punk bewerk ik een aantal tracks van Chic die nooit eerder zijn uitgebracht. Ik ben trots op mijn bandje en Chic is nog altijd in topvorm. Maar door het huidige succes spelen we nu opeens weer op de grootste festivals ter wereld. Blijkbaar is God erg vergevingsgezind, maar de ontsnappingsroute die hij mij heeft aangeboden, pak ik met beide handen aan.”

Chic - The Chic Organization Vol.1 (Warner Music) is nu uit.

Chic featuring Nile Rodgers: 6 t/m 8 september: Into The Great White Open, Vlieland; 7 september Paradiso, Amsterdam; 16 september Muziekgebouw, Eindhoven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.