Onderzoek naar resten grafelijk hof Aelbertsberg in Bloemendaal

Aelbertsberg, ets Jacobus Schijnvoet naar een tekening van Roelant Roghman© Illustratie NHA

Margot Klompmaker
Bloemendaal

De stichting Ons Bloemendaal vraagt de gemeente om 10.000 euro voor archeologisch onderzoek naar overblijfselen van het grafelijk Hof Aelbertsberg, een van de oudste plekken van Bloemendaal.

Het is volgens de stichting de eerste plek van bestuurlijke bebouwing in de gemeente (gesticht door de Hollandse graaf Floris II in de 12e eeuw).

Ook de Hollandse graven Willem en Floris V verbleven er regelmatig (13e en 14e eeuw) en de Heren van Brederode bestuurden vanuit Aelbertsberg (vanaf de 14e eeuw). Na een vervalperiode werd het gesloopt in 1813.

Het hof stond aan de Zomerzorgerlaan bij de velden van hockeyclub Bloemendaal. Van het onderzoek heeft de club geen last. Het terrein kan worden onderzocht met grondradar, een nieuwe techniek die de ondergrond zo min mogelijk verstoort. Ons Bloemendaal stelt voor om het onderzoek uit te voeren in samenwerking met de Archeologische Werkgroep Haarlem e.o.

Historisch belang

Volgens Ons Bloemendaal is het van historisch belang om meer te weten te komen over de bestuursgeschiedenis van Bloemendaal. Op het terrein is vermoedelijk nog materiaal aanwezig, dat inzicht geeft in de plaats en omvang van de eerste of latere bebouwing en bewoning. Informatie, die nergens anders te vinden is en daarom zeer waardevol, aldus de stichting.

Het vermoeden is gebaseerd op eerdere onderzoeken met beperkte middelen, waarbij funderingsresten en aardewerk uit de 13e en 14e eeuw zijn gevonden.

Volgens Theo Nieuwenhuizen van de Archeologische Werkgroep Haarlem - die bij het onderzoek wordt betrokken - wordt er in Nederland nooit zomaar in de grond gegraven. ,,Als zich nog resten in de grond bevinden, moeten we die laten voor wat ze zijn. In situ, zoals dat heet. Dat is niet erg, want dan weten we wat er zit. Zaken in kaart brengen is ook archeologie. Er is weinig bekend over Aelbertsberg. Vandaar dit onderzoek. ’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.