Dol op dessins

1 / 2
Marja van Spaandonk

William Yeoward, een bekende Britse stoffen- en behangontwerper die ook historisch meubelcollecties in een modern jasje uitbrengt en allerlei luxe woonaccessoires, heeft een goed gevoel over zijn nieuwste collectie.

Hij wist het al een tijd: de hoofdkleur van zijn nieuwste stoffen moest en zou blauw zijn. Gewoon, omdat het een mooie tint is, passend bij deze tijd. Bovendien: William is een jongen en die houden nu eenmaal van blauw, zegt hij zelf. De kleur, in al zijn facetten en schakeringen, combineert bovendien prachtig met wit en naturellen.

Onlangs bezocht Yeoward de Nederlandse agent van zijn merk, Van Aerssen Agenturen in Amsterdam, om de rijke stoffen met borduursels, stippen en een eerste effen serie aan het vakpubliek te tonen. Alles wat hij maakt, komt rechtstreeks uit zijn hart, zegt hij. Inspiratie voor de nieuwe collecties deed de ontwerper overal en nergens op, maar vooral in India, Griekenland en ook de herinnering aan vroeger vormden een inspiratiebron. Bijvoorbeeld aan een lapje stof van zijn oma.

Resultaat: een grote collectie stoffen die onderling prima zijn te combineren. Tip van Yeoward: in Engeland is het heel gebruikelijk om met textiel de wanden van je huis te bekleden. ‘Experimenteer daar ook eens mee. Het geeft een warme sfeer, het isoleert én het is goed voor de akoestiek, want jullie hebben allemaal van die koude vloeren die niets voor de ruimte doen.’ Meer informatie: www.wva.nl en www.williamyeoward.com

Sfeer van stof

De Amsterdamse textielontwerper Mae Engelgeer ontwerpt op gevoel. Geen afbeeldingen of prints die ze op stof drukt, maar stoffen die ze weeft en waarin de kleuren, verschillende garens en de binding samen het verhaal vertellen. Haar verhaal begon ooit met stoffen met ingeweven grafische strikkenprints in zwart, grijs en soms pittig pastel, gemaakt in het Textiellab in Tilburg.

Dat vleugje neonoranje nam zij mee in volgende collectie, de strikken verdwenen. Haar grafische patronen, ruitvormen en zigzagstrepen verschenen in contrasterende tonen op theedoeken, dekens, tafelgoed en beddenspreien. Al draait het bij Engelgeer pas later in het proces om de uiteindelijke vorm. Het maken van de stof is wat haar drijft. Vaak gaat een kleur, een mooi draadje, een sok met een bijzoner breisel of een eerder gemaakt sample als inspiratie.

Daaromheen verzamelt ze materialen, het gist en broeit een beetje en vormt zich tot een collage. Samen met de vakman in het Textiellab gaat ze aan de slag, en pas dan ontstaat de nieuwe stof. In haar laatste collecties ‘kleurt’ Engelgeer steeds meer ‘buiten de lijntjes’. Het strakke geometrische grid lijkt uit te waaieren tot een meer organische en speelse orde waarin verschillende garens en materialen gecombineerd ook zorgen voor hoogteverschil in de stoffen, zoals die in NERV-collectie van stoffen in zwarte en witte tonen.

Die sfeer die zij vangt in haar werk beperkt zich niet tot haar stoffenontwerpen. ‘Vaak blijkt het een soort mindset te zijn, waarin ik leef. Laatst moest ik ineens de stad om mijn zomergarderobe om te gooien naar herfst. Ik kwam thuis met diepe tinten blauw, zwart en een vleugje bordeauxrood. Dat zijn precies de kleuren die je nu ook in mijn werk terug ziet.’

www.mae-engelgeer.nl

Zweedse sferen

Oude dessins op stoffen spreken tot de verbeelding. Helemaal als ze in een nieuw jasje worden gegoten. Ikea verzamelde een aantal historische Zweedse motieven en patronen om er nieuwe producten van te maken. De folkloristische textielcollectie bestaat uit stof aan de meter, beddengoed, kussens en kussenhoezen. Alles wordt gemaakt van natuurlijke materialen.

De serie Dorthy is ontworpen door Lisel Garsveden. Zij tekende botanische prints in kleur die zo uit een Zweedse plantenencyclopedie zouden komen. Ze combineren goed met het traditionele ruitjespatroon. De stof Sissela is ook bedrukt met tekeningen van planten, dit keer uit het schoolschrift: bloemknoppen in potlood, papaverkoppen en de doorsneel van vruchten.

‘Ik ben dol op tuinieren, altijd al geweest. Dat maakt het nog leuker om deze prints te maken. Het zou leuk zijn als deze nostalgische dessins een plek krijgen in moderne interieurs. Of dat mensen er zin in tuinieren van krijgen’, hoopt ontwerper Lisel Garsveden. De Zweedse dessins zijn ook terug te vinden op serviesgoed en tafelkleden.

www.ikea.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.