’Fikse werkstraf voor inwoner Zwaanshoek na mishandelingen’

Wessel Mekking
Hoofddorp

Een 37-jarige Zwaanshoeker heeft zich volgens het openbaar ministerie schuldig gemaakt aan onder meer twee mishandelingen en openlijke geweldpleging in Hoofddorp. De officier van justitie eiste gisteren een werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee maanden tegen de man.

De Zwaanshoeker bekende in het Hoofddorpse uitgaansleven in maart 2014 een jonge vrouw te hebben geslagen. Volgens de man zelf wilde hij alleen maar tegen de opgetrommelde agenten zeggen welk groepje stappers voor onrust zorgde, toen hij een harde klap op z’n kaak kreeg. ,,Die vrouw kwam als een dolle stier op me af. Ik reageerde en heb haar daarbij geraakt.’’

Aanwezige agenten verklaarden dat de vrouw een vuistslag in haar gezicht kreeg; volgens de officier van justitie een belangrijk bewijs dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan mishandeling. De advocaat van de verdachte meende dat het ging om noodweer.

In juli 2015 was de Zwaanshoeker opnieuw betrokken bij een opstootje. Voor café De Vaart in Hoofddorp gingen meerdere mannen met elkaar op de vuist, iemand werd zelfs gestoken. De verdachte zat daar op het terras om met z’n dochtertje een verjaardag te vieren toen de vechtpartij aan de Hoofdvaart ontstond. ,,Ik zag ze vechten en wilde bemiddelen’’

Maar daarbij raakte hij wel een man in het gezicht. Een getuige verklaarde dat de Zwaanshoeker een ’flinke hengst’ gaf. ,,Ik ga toch niet vechten waar mijn dochtertje bij is?’’, probeerde hij de beschuldiging van openlijke geweldpleging te weerleggen. De verdachte bekende een afgezaagde stoelpoot uit z’n auto te hebben gehaald. ,,Ik wilde een grote vechtpartij voorkomen.’’ Maar de officier van justitie zag dat toch anders.

In september 2013 zou de Zwaanshoeker de nieuwe vriend van zijn toenmalige echtgenote hebben mishandeld en met de dood hebben bedreigd. Ook had hij zich volgens de officier van justitie schuldig gemaakt aan huisvredebreuk, omdat-ie toen hun woning zou zijn binnengedrongen. ,,Dat is niet gebeurd’’, zei de verdachte over de drie beschuldigingen. Hij sprak van een ’valse aangifte’. Hij en z’n toenmalige vrouw waren destijds verwikkeld in een vechtscheiding.

De advocaat van de Zwaanshoeker pleitte voor vrijspraak. Mocht de rechtbank, die op 7 maart uitspraak doet, de man wel schuldig achten, dan hoopt hij op een veel lagere taakstraf. Een werkstraf van 240 uur is moeilijke te combineren met een fulltime baan op een vuilniswagen, wist de strafpleiter.

Ook de verdachte maakte zich daar zorgen over, terwijl het na de vechtscheiding eindelijk weer de goede kant op gaat met hem. ,,Ik wil verder met mijn leven’’, hield hij de rechtbank voor. ,,Maar ik maak me ernstig zorgen over hoe ik zo’n werkstraf kan combineren met m’n baan.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.