Verrassende pizza’s aan de Kruisweg in Hoofddorp

Marius Nitzsche en Frans van Camp, twee van de drie mannen achter Pizza Works.© Foto: United Photos/Toussaint Kluiters

Wessel Mekking
Hoofddorp

Hoofddorp heeft relatief weinig restaurants, weet horecaondernemer Marius Nitzsche. Met zakenpartners Frans van Camp en Harry Koeman begint hij aan de Kruisweg op nummer 995 Pizza Works.

Donderdagmiddag wordt nog druk gewerkt aan het interieur van het pand waar jarenlang Aktiesport was gevestigd. Vrijdag worden de eerste pizza’s geserveerd, aan bouwers, leveranciers, buren en familie. Zaterdag opent het restaurant voor het eerst echt z’n deuren. „We gaan rustig open, zonder clowns en ballonnen”, vertelt de in Heemstede woonachtige Nitzsche.

Hij zat jaren in de wijnbusiness op Aruba. „Dan ben je heel intensief met eten bezig, allemaal heel ingewikkeld. Met sterrenrestaurants en liflafjes. Ik had het daar op een gegeven moment helemaal mee gehad.”

Nu wil Nitzsche (52) het juist basic houden. „Heerlijk om hier iets te doen dat veel eenvoudiger is.” Pizza Works heeft straks onder meer ruim tien pizza’s, één vleesgerecht, één visgerecht en één gerecht met garnalen op de menukaart staan. De goedkoopste pizza kost nog geen tien euro.

Nitzsche bedacht het concept. Hij zat met Van Camp zo’n dertig jaar geleden op de Hogere Hotelschool. Ze kwamen elkaar weer tegen toen Nitzsche in Amstelveen op zoek was naar een plek voor een pizzarestaurant. Net als Hoofddorp is dat een plaats waar relatief weinig horeca is. Maar in Amstelveen bleek geen horecavergunning meer te verkrijgen. Na een half jaar zoeken kwamen ze bij de Kruisweg terecht. Het is niet het allernieuwste deel van het centrum, maar nog wel betaalbaar.

„Hier zien we echt mogelijkheden”, vertelt Nitzsche, die veertien jaar lang een groothandel in huismeubilair en woondecoratie runde. „In Hoofddorp ligt een markt open.” Nitzsche verwacht dat hier aan de Kruisweg meer horeca zal verschijnen, terwijl detailhandel verdwijnt.

Hij heeft al heel wat pizza’s geproefd. De gigantische steenoven, die ook vanuit het eetgedeelte in het oog springt, is in de aanloop naar de opening al flink gebruikt. Een ingehuurde Italiaan adviseert in de beginfase over pizza’s. „Ik wil dat de bodem heel krokant wordt”, vertelt Nitzsche. „Hard, knisperend en licht verteerbaar.”

Met de pizza’s wil het nieuwe restaurant gaan verrassen. „We hebben bijvoorbeeld een pizza met pompoen bedacht.” Ook een exemplaar met truffels en eierdooiers wordt overwogen. „We willen iets unieks bieden, ook veel experimenteren.”

Nitzsche wil met Pizza Works Hoofddorpers die hun heil nu nog elders zoeken een ’leuke eetervaring’ bieden, een avondje uit. Inclusief een showtje bij de pizzaoven. „Iets waar de gasten met plezier naar kijken.” In het restaurant, waarvan de inrichting een industriële uitstraling heeft, biedt plaats aan maximaal 140 eters.

Pizza Works wordt voor Nitzsche, op 52-jarige leeftijd, z’n eerste restaurant. „Als het moet, ga ik ook zelf in de keuken staan. Ik wil het leren.” Maar vooral Van Camp zal de horecaman zijn, terwijl Diny Weijenberg de manager van het restaurant wordt.

Pizza Works, Kruisweg 995 in Hoofddorp, is op dinsdag tot en met zondag geopend, vanaf 17 uur. Doordeweeks tot 22 uur en in het weekeinde tot 23 uur.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.