Sneller als je drift

Als je drift, ga je sneller.

Mirjam van Twisk

'Echt iets voor dames', staat op de site van Skidôme in het Brabantse Rucphen. Karten lijkt me vooral een mannenuitje, maar dit spreekt aan.

In de ijshal van 3.500 vierkante meter merk ik direct het verschil met gewoon karten. Hier klinkt niet het geluid van piepende banden en heerst niet de lucht van benzinedampen en brandend rubber. Wel ervaar je een gevoelstemperatuur van min vier graden, terwijl het buiten dertig graden warmer is. Langs het ijs vormen kerstbomen een sfeervol decor. Met de flikkerende, gekleurde lampjes lijkt het net Kerstmis.

De kart is elektrisch aangedreven en verschilt niet zoveel van een ’normale’ kart. Gas zit rechts, rem links. Alleen de banden zijn anders; ze zijn voorzien van gigantische spijkers. Deze halen de lucht niet uit de banden, maar zorgen voor grip op de ijsvlakte. Die heb je nodig ook op het ijscircuit van driehonderd meter lang.

Glibberend en glijdend schieten de jochies voor me over de baan. Het lijkt bij sommigen wel alsof ze in een botsauto zitten. Zo bruut als ze links en rechts de boarding in knallen. Op internet stond iets over een dagverzekering die je hier kunt afsluiten. Dat lijkt iets te suggereren, maar toch hijs ik me in een overall en ga ik de strijd aan.

Het racen gaat verrassend goed. Ik stuur me een slag in de rondte om recht op de baan te blijven en niet weg te slippen, maar wat is dit leuk! Volgens de instructeur hanteer ik de typische tactiek van een vrouw. Het gaat bij ijskarten niet om snelheid, maar om behendigheid. Niet te hard rijden betekent minder glijden, minder stoppen en dus tijdswinst.

Driften

,,Als je drift, ga je nog veel sneller”, zegt de instructeur als we even opwarmen. Hè? Driften? ,,Ja, gewoon zijwaarts glijden door een bocht.’’ Met iets meer gas schijn ik te gaan driften. Zodra de kont van de kart de voorkant probeert in te halen, moet ik tegensturen. Dus in een bocht naar links het stuur vol naar rechts draaien.

Klinkt eng en dat is het ook een beetje. Het voelt onnatuurlijk om je voertuig bewust te laten slippen. Pardoes gaat de kart spinnen en sta ik achterstevoren op het ijs. Toch maar weer die vrouwentactiek. Ook hartstikke leuk en toch redelijk snel. Mijn naam prijkt keurig in de middenmoot op het formulier met de rondetijden. Op naar de warme chocomel.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.