Bloedserieus

Marja van Spaandonk

Het is goed mis in onze wereld! En dan doel ik niet op IS, de situatie in  Oekraïne of de totaal ontsporende pietendiscussie. Ik heb het over ’ónze’ wereld. Die van Kemper en mij. Af en toe lekt er wat naar de media, maar eigenlijk is het al jaren onrustig in de wereld van de lach... Wie gaat graven stuit onherroepelijk op een beerput.

Na het laatste incident waarbij cabaretier Javier G. het huis binnendrong van collega grappenmaker Martijn K. om een ripdeal te vereffenen vind ik het tijd voor openheid. Laat mij de Fred Ros van het cabaret maar zijn. Er valt namelijk even helemaal niets te lachen in de cabaretwereld. Het geval Javier G. staat namelijk niet op zich. Er worden al jaren conference-concepten gestolen.

Een sprekend voorbeeld daarvan is de brutale diefstal door Guido W. die met een ’komisch jaaroverzicht aan het eind van jaar’ gaat komen. De erven van Wim K. claimen het oorspronkelijke bezit en maken zich op voor oorlog. Maar er is meer. Veel meer. Er wordt op grote schaal materiaal gekweekt wat vervolgens wordt gestolen en omgekat. De recherche treft bij elke inval wel onderwerpen aan als ’Zwarte Piet’, ’Syrië’ en ’Relaties tussen man en vrouw’. Loodsen vol verminkt materiaal waarvan niet meer te traceren wie de oorspronkelijke eigenaar is.

Grapjassen lijken gapjassen te zijn geworden... Er worden zelfs complete karakters ontvreemd. Zo zou Jochem M. voor het ’drukdoen’ nooit de afgesproken miljoenen hebben betaald aan z’n voormalige vertrouweling Bert V. Verder zijn bedreigingen aan de orde van de dag. Veel cabaretiers laten inmiddels hun typetjes dan ook extra beveiligen. Heftig was ook de recente overval op cabaretpianist Hans L. die op klaarlichte dag werd beroofd van z’n gevoel voor humor. Wie er achter zit blijft gissen maar Youp van het H. en Freek de J. worden als verdachten genoemd.

Het OM staat echter met lege handen. De keiharde ’oude garde’ onder leiding van Paul van V. maakt namelijk maar zelden fouten. Voor sommigen wordt de grond te heet onder de voeten. Klaas van der E. en Pepijn G. (van de Ashton B.) zouden zelfs pogingen doen om uit het wereldje te stappen. Of dat lukt is maar de vraag: je verlaat het cabaret niet, het cabaret verlaat jou. Het rommelt dus. Vooral bij de solisten. Bij de duo’s zijn de roerigste tijden gelukkig achter de rug.

De verdwijning van duo’s als Van Vleuten & Van Muiswinkel, Acda & De Munnik, Lebbis & Jansen, Van Houts & De Ket en Arie & Sylvester heeft rust gebracht. Er wordt gefluisterd dat wij daar van alles mee te maken zouden hebben, maar dat zal nooit bewezen kunnen worden... Nooit! Capice!? En of bij de solisten de rust uit de tijd van Lou Bandy, Louis Davids en Fien de la Mar ooit weer terugkeert is maar de vraag, want grappig zijn is tegenwoordig een bloedserieuze zaak.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.