Bios, zwembad en stadion van Lego in Nieuw-Vennep

Lego spreekt nog altijd tot de verbeelding, zo bleek de afgelopen dagen in de Van Zantenhal in Nieuw-Vennep.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Ronnie van der Knaap
Nieuw-Vennep

Een compleet spoorwegemplacement, het vroegere Land van Ooit en indrukwekkende hijswerktuigen, allemaal gebouwd van Legosteentjes. Liefhebbers haalden tijdens de Paasdagen hun hart op in de Van Zantenhal, in Nieuw-Vennep, waar Legoclub De Bouwsteen een Bouwfestijn hield.

„Het is zoeken naar een speld in een hooiberg”, zegt een oma uit Pijnacker die, graaiend in een grote bak met Lego-bouwsteentjes, voor haar kleindochters op zoek is naar ’meisjesdingen’ van Friends en Bellevue. Maar die ziet ze niet bij de stand van Bram Akkermans uit Breda, waar een mandje vol onderdeeltjes twintig euro kost.

Het is druk bij deze stand. Sandra Tabbers uit Rotterdam heeft vooral roze en paarse steentjes in haar mandje. „Voor de meiden. Die laten mij lekker zoeken, want zij zijn aan het springen.” Terwijl haar dochters zich op de springkussens vermaken, zoekt moeder Sandra verder. „Vooral groene zijn moeilijk te vinden. En die wil ik juist hebben voor het kerstdorp dat ik in december ga bouwen.” De Rotterdamse bekijkt ook of de steentjes een beetje schoon zijn. Al weet ze daar wel een trucje op: vijf dagen in de waterstofperoxide en ze zijn weer als nieuw.

„Ik speel eigenlijk liever met nieuwe Lego”, zegt Raphael (8) uit IJmuiden, die vooral zoekt naar iets van Batman. „Tralies om de Joker in vast te zetten”, legt zijn moeder uit. De Amsterdamse vrienden Björn en Jordi rommelen bij een stand verderop in de bakken. „Ik ben door hem erin getrokken”, zegt Björn, die een mazzeltje had. Een wiel voor zijn Star Wars-set mocht hij gratis meenemen. „Normaal zijn die een tientje”, weet hij.

Indrukwekkend

Op een tafel van 9 bij 1,5 meter heeft de Tilburgse Huub Bastings met zoon Patrick een indrukwekkende hoeveelheid miniatuurgebouwen neergezet. Een basketbalstadion, zwembad, bioscoop, zuiveringsinstallatie, energiecentrale en een olieplatform maken deel uit van de verzameling. „Alles naar eigen ontwerp”, zegt Bastings. Zijn bouwwerken staan thuis op zolder en ’het is een logistiek drama’ om ze te vervoeren. „Maar leden van De Bouwsteen begonnen ’op ons gemoed te werken’ en nu staan we hier. Het is onze vuurdoop.”

De Nederlandse Legoclub is met zevenhonderd leden de grootste ter wereld. Vorig jaar, toen het Festijn met Bouwsteentjes voor het eerst in Nieuw-Vennep werd gehouden, duurde het evenement nog twee dagen. Afgelopen weekeinde konden Legofanaten liefst drie dagen terecht in de Van Zantenhal.

De enorme ringkraan van Michel Roos uit Hoofddorp trekt tijdens het Bouwfestijn veel bekijks. „In het echt wordt zo’n kraan gebruikt voor heel zware hijswerkzaamheden, zoals voor een windmolen”, weet deze vrachtwagenchauffeur, die ook een radiografisch bestuurde rupsdraadkraan en een zes-assige mobiele kraan heeft neergezet. Roos gaat uit van bestaande sets, waar hij eigen modificaties op toepast. „Het is eigenlijk nooit af, maar ik koop aanvullingen zodra mijn portemonnee dat toelaat, want het is een dure hobby.”

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.