Telefoon wordt portemonnee

1 / 2
Peter Lodewijks

Een portemonnee die uitpuilt van bankpassen en klantenkaarten is straks verleden tijd. Dankzij smartphones hoef je niet al je pasjes meer bij je te hebben. Althans, dat is de belofte. Na jaren vertraging lijkt de techniek nu klaar voor mobiel betalen.

Veel nieuwe telefoons beschikken inmiddels al over de benodigde NFC-chip die op een paar centimeter afstand gegevens verstuurt, net als de ov-chipkaart. Hou de telefoon bij de kassa en je hebt betaald.

Recente Android- en Windows-toestellen hebben al langer NFC-chips ingebouwd, maar daar gebeurde tot nu toe weinig mee. Het wachten was nog op één grote partij: Apple. De nieuwe iPhone 6 heeft voor het eerst ook een NFC-chip, gemaakt door het Nijmeegse bedrijf NXP. De chip wordt in combinatie met je vingerafdruk gebruikt in de nieuwe betaaldienst Apple Pay. De homeknop in de iPhone scant je vinger, als sneller en veiliger alternatief voor een pincode. Voorlopig werkt Apple Pay alleen in de VS.

Veel NFC-kassa’s

Intussen zijn grote winkelketens al massaal kassa’s aan het voorzien van NFC-lezers. Eind dit jaar zijn er 60.000 NFC-locaties in ons land, verwacht Visa. Dat creditcardbedrijf startte eerder dit jaar met Vodafone met de SmartPass-app voor NFC-betalingen. Bij bedragen tot 25 euro is invoeren van een pincode in de app niet nodig. Gebruikers moeten wel hun tegoed opwaarderen, wat 50 eurocent kost bij kleine bedragen. En iPhone-gebruikers moeten voor SmartPass op hun toestel een ’chipsticker’ plakken, wat niet erg aantrekkelijk is. Want Apple staat nog niet toe dat andere betaaldiensten de NFC-chip in de iPhone gebruiken.

Dat grote ketens als H&M, Lidl en Burger King nu NFC invoeren, heeft nog een reden: bankpassen van ING en ABNAmro hebben sinds kort ook NFC-chips. Ze werken hetzelfde: tot 25 euro geen pincode. De Rabobank pakt het anders aan en lanceert volgende maand de eigen app Rabo Wallet voor NFC-betalingen. Maar voorlopig werkt die alleen op Samsungs Galaxy S4 en Note 3, omdat de veiligheid van elke smartphone eerst goed moet worden getest. Zo zouden er bij de veelverkochte Galaxy S5 problemen zijn met het beveiligde element waarop gegevens als rekeningnummers staan.

Nuttig

Om echt nuttig te zijn, vergeleken met bankpassen, moeten de mobiele betaalapps extra mogelijkheden krijgen. Ze zouden daadwerkelijk al je klantenkaarten en kortingspasjes moeten kunnen vervangen. Gall & Gall heeft dat al gedaan met SmartPass. Bewaren van creditcards in de Rabo Wallet-app wordt ook mogelijk, net als opslaan van kassabonnen en tickets. Dat is ook de bedoeling met Apple Pay.

Het alternatief voor de betaalapps met NFC is PayPal, waarmee je altijd en overal zou kunnen betalen, zolang de verkoper maar ziet dat je hebt betaald. Bij de eerste paar duizend Nederlandse restaurants en kroegen is de PayPal-app sinds deze zomer al te gebruiken voor bestellen en betalen. De app weet waar je bent en toont dankzij een samenwerking met het Nederlandse MyOrder direct de menukaart. Om te betalen, hoef je alleen je wachtwoord in te vullen. Met Paypal kan je ook bestellingen betalen die je later afhaalt. Personeel zou je kunnen herkennen aan de profielfoto in de app.

Kassa’s en bonnetjes kunnen uiteindelijk helemaal verdwijnen, denkt Paypal. Het bedrijf houdt al tests met winkels waar je producten betaalt via zijn app en met de spullen direct het pand uitloopt. Maar dat is nogal wennen voor de shoppers zelf, erkent een Paypal-manager bij een demonstratie.

Ondanks de extra investering is mobiel betalen voor winkels toch interessant, vanwege de nieuwe mogelijkheden om mensen in de buurt op hun telefoon aanbiedingen te sturen. Daarvoor is overigens wel toestemming van gebruikers vereist. ’Tweede kopje koffie gratis’, verschijnt er dan bijvoorbeeld op je smartwatch als je langs een lunchzaak loopt.

Mobiel betalen

Vodafone SmartPass

Wat: contactloos betalen met NFC-techniek, kost 12,95 euro per jaar, plus kosten bij opwaarderen saldo

Waarmee: Android-app en iPhone-app (met speciale sticker à 4,95 euro op toestel)

Wanneer: per direct

Waar: ruim 30.000 plekken, eind dit jaar 60.000

Rabo Wallet

Wat: contactloos betalen met NFC, later ook creditcards toevoegen en bestellen in horeca

Waarmee: voorlopig alleen Samsung Galaxy S4 en Note 3

Wanneer: vanaf oktober

Apple Pay

Wat: contactloos betalen met NFC-techniek en vingerafdrukherkenning

Waarmee: iPhone 6 en/of Apple Watch

Wanneer: nog niet bekend

Waar: nog niet bekend

PayPal

Wat: betalen via mob. internet

Waarmee: iPhone, Android en Windows Phone

Wanneer: per direct

Waar: enkele duizenden horecazaken waar de MyOrder-app actief is

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.