Speelweide Hillegom gaat er toch aan

Het grasveld annex speelweide aan de Marellaan.© archieffoto

Sjaak Smakman
Hillegom

Het grasveld tussen de Marellaan en de Parklaan wordt tóch bebouwd. Als de gemeente Hillegom het grasveld als speel- en groenvoorziening voor de wijk wil behouden, kan de rekening oplopen tot bijna twee miljoen euro en dat is écht te veel geld.

De brief met die mededeling viel vrijdag bij de bewoners op de mat, bijna drie jaar nadat de bewoners actie voerden om het groen voor hun deur te behouden. Bewoonster Irene van Wijk vindt het jammer. ,,Dit is een wijk waar toch al niet zoveel groen is en als we zo’n pompeus geheel voor onze deur krijgen neemt ons leefgenot flink af.’’

Dat waren in januari 2104 ook precies de argumenten waarom de gemeenteraad het college op pad stuurde om te kijken of het 29 sociale appartementen tellende complex ergens anders zou kunnen komen. De bouw van de bijna dertig sociale woningen was van meet af aan onderdeel van het plan De Marel. De Amsterdamse corporatie De Key zou dat voor zijn rekening nemen en kocht daarvoor grond aan. Geschrokken door de dreigende komst van een vier verdiepingen hoog complex op het open stukje grond vroegen de bewoners of dat niet anders kon.

Daar is de afgelopen jaren ook uitgebreid naar gekeken. De Key opperde zelf onder meer de Zanderij als alternatieve locatie, maar daar wilde het college niet aan. Uiteindelijk verkocht De Key de grond vorig jaar aan Kennemerland Beheer. Er is ook gekeken naar de complexen Bloemhof en Maartensheem, die de Key ook in bezit heeft. Voor het Maartensheem waren plannen voor sloop en nieuwbouw, waarbij de Marellaan dan zou kunnen dienen als nieuwe huisvesting voor een aantal bewoners. Daar komt uiteindelijk echter niets van terecht, omdat minister Stef Blok van volkshuisvesting besloot dat alle woningcorporaties een kernregio moeten kiezen en daar buiten niets meer mogen doen.

De Key koos logischerwijs voor thuisbasis Amsterdam en gaat de seniorencomplexen Bloemhof, Maartensheem en de grond aan de Marellaan daarom verkopen. De plannen om het Maartensheem te slopen en daar nieuw te gaan bouwen zijn daarmee voorlopig ook van de baan. Vorige maand tekende De Key nog wel een overeenkomst dat de in totaal 199 sociale huurwoningen in beide complexen in de sociale sector blijven zolang De Key die nog in bezit heeft.

De grond aan de Marellaan heeft De Key voor 1,1 miljoen aangekocht en voor dat bedrag wil de corporatie de grond nu gaan doorverkopen. De koper neemt dan overigens ook de verplichting over om 29 sociale woningen te bouwen. Het Hillegomse college heeft daar nog wel naar gekeken, maar wil het niet doen. Ook als daar (deels) sociale koopwoningen komen in plaats van huurwoningen, loopt de rekening al snel op naar 1,8 miljoen. De politiek gaat de kwestie op woensdag 3 mei bespreken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.