Nieuw voorstel voor manege Rusthof Heemstede

Mange Rusthof is vervuild met asbest uit baggerslib.© foto pr

Sjaak Smakman
Haarlem-Heemstede

De familie MacDonald moet nog een dikke maand geduld uitoefenen voor meer duidelijkheid over het opruimen van de asbestvervuiling op hun manege Rusthof. Op 19 juni komt PvdA-gedeputeerde Adnan Tekin met een nieuw voorstel hoe de provincie Noord-Holland het probleem denkt op te lossen.

De kwestie speelt al jaren. De familie liet het terrein op de grens van Heemstede en Bennebroek vijf jaar geleden ophogen met baggerslib uit de Ringvaart.

Dat bleek vervuild met asbest en de manege kwam daardoor in een neerwaartse spiraal terecht van een uitblijvende sanering en vertrekkende klanten. De manege balanceert inmiddels financieel op de rand van de afgrond.

John Lesley en zijn vrouw Ria wendden zich tot de provincie, die vorig jaar met een voorstel kwam voor een gedeeltelijke sanering. De MacDonalds wezen dat af, omdat daarmee het probleem voor de manege niet zou verdwijnen.

(Lees hier: ’Provincie wil asbest manege Heemstede niet ruimen’)

Twee maanden geleden kwam de kwestie aan de orde in de provinciale commissie milieu op initiatief van de Statenleden Marnix Bruggeman (SP) en Olga van der Meij (50Plus).

Die sprak zich in ruime meerderheid uit voor een grondige sanering van het terrein en gaf Tekin opdracht om daarmee aan de slag te gaan.

Jaren duren

Vorige maand deed de provincie een nieuw aanbod: de al eerder aangeboden gedeeltelijke sanering, maar nu in combinatie met de beschikking over de provinciale advocaat Edward Brans die dan voor de familie gaat proberen om de aannemers aansprakelijk te stellen voor de kosten van een algehele sanering.

Dan komt het risico bij ons te liggen, aldus de MacDonalds. Daarnaast kan zo’n rechtszaak jaren gaan duren en al die tijd gebeurt er dan niets.

Ruimen jullie gewoon alles op en gaan jullie als provincie dan proberen die kosten te verhalen, was het tegenvoorstel van de familie. Maar daar wil de provincie niet van weten.

Kans

Een overgrote politieke meerderheid liet maandag weten dat voorstel van de MacDonalds wel degelijk te willen overnemen.

,,Eén ding is zeker: het asbest moet worden opgeruimd. Daarna kijken we wel naar alle aansprakelijkheden. De provincie moet nu zijn verantwoordelijkheid nemen’’, aldus D66’er Hein Struben. ,,Dit is onze kans om te laten zien dat we goed met onze burgers omgaan’’, voegde GroenLinkser Zita Pels daar aan toe.

Alleen PvdA en VVD en in wat minder mate het CDA hebben nog de nodige reserves.

,,Straks kan iedereen wel bij ons aan komen kloppen: provincie, los het maar op’’, vond VVD’er Esther Rommel. Zij wil eerst precies op een rijtje hebben of en waarvoor de provincie precies verantwoordelijk is. Tekin komt volgende maand met die informatie én een concreet voorstel.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.