Zonnepanelen op dak Vier Meren

Bart Boele b.boele@hollandmediacombinatie.nl
Hoofddorp

Het uitzicht vanaf het dak van Hoofddorps winkelcentrum Vier Meren is een stuk mooier geworden.

Er was niet veel te zien. Van Hoofddorp of de Haarlemmermeerpolder zie je niks. Je ziet alleen maar kantoorgebouwen die nog hoger zijn. Maar sinds woensdag is er als je op het dak van de Media Markt staat het uitzicht op 527 zonnepanelen.

Wereldhave, de eigenaar van het winkelcentrum, heeft gekozen voor duurzaamheid. Volgens Wouter van der Braak leveren die honderden zonnepanelen een energiebesparing van dertig procent op. Ter vergelijking: de energiekosten van 45 huishoudens. Dat is nog eens duurzaam. De wereld is er blij mee maar ook de winkeliers, want hun servicekosten gaan omlaag.

Van der Braak vertelt dat Wereldhave graag aan duurzaamheid doen en het liefst samen met huurders en ondernemers. Duurzaam is niet alleen energie, maar ook fruitbomen rond het winkelcentrum en de samenwerking met de Linda Foundation die arme gezinnen rond de feestdagen van een extraatje voorziet. En het binnenhaen van Happy Tosti, de horecazaak waar mensen met een verstandelijke beperking werken.

Strik

In die net geopende zaak begint en eindigt dan ook de officiële openingshandeling van de 527 zonnepanelen. Duurzaamheidswethouder John Nederstigt is uitgenodigd om samen met Van der Braak symbolisch het laatste zonnepaneel - met een D66-groene strik er omheen - op zijn plaats te leggen op het dak boven het plein voor de Media Markt.

In zijn toespraak voor de genodigden zegt de wethouder dat dit nou is wat hij graag wil: ondernemers die op de duurzaamheidsambities van de gemeente inspelen ,,want de gemeente kan het niet alleen. We kunnen alleen af en toe een zetje geven. Ik ben trots op dit zonnepanelenpark dat niemand kan zien maar er wel is.’’

Hij wordt helemaal blij als hij hoort dat Wereldhave duurzaamheid zoals met zonnepanelen ook op winkelcentra elders in het land wil toepassen en hoopt dat Hoofddorp het voorbeeld voor heel Nederland zal zijn. Dan moet het paneel nog even worden neergelegd.

Gelukkig is de installateur erbij om alles in goede banen te leiden. Want zo’n paneel neerleggen is een, hij moet ook nog worden aangesloten om zonne-energie te kunnen opwekken. Blijkt een kwestie van twee stekkertjes te zijn. Het paneel kan meteen aan het werk, want de zon schijnt uitbundig op het dak van Vier Meren.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.