’In ieder mens klopt wel een heldenhart’

Barry Hay heeft het eerste boek uitgereikt van Mijn Held.© United Photos / Remco van der Kruis

Ron Scholte
Hoofddorp

,,Ik ben gek op honden’’, vertelt Barry Hay, op het podium. ,,De hond begrijpt dat jijzelf ook een hond bent.’’ De leadzanger van de Golden Earring is zaterdagmiddag in het Cultuurgebouw van Hoofddorp voor de boeklancering van Mijn held.

Een ‘waargebeurd sprookje’ geschreven door ‘dierentolk’ Ineke van Lier en geïllustreerd door Marjolein Vink. Mijn held gaat over de gedetineerde David en de asielhond Dorus die elkaar helpen op weg naar de vrijheid. In ieder mens klopt een heldenhart, is de boodschap van het 144 pagina’s tellende sprookje vol poëtische teksten en tekeningen voor iedereen die in honden en mensen wil geloven. Ineke van Lier werkte jarenlang als journalist voor bladen als Flair en Margriet. Aanleiding voor het boek was een reportage Van Ineke over de organisatie Dutch Cell Dogs.

Asielhond

,, Ik ontmoette in de bajes de gedetineerde Marco die samen met een asielhond een vertrouwensband wist op te bouwen’’, zegt ze. ,, Eerst was de man bang voor de hond. Maar hij ging als een held over zijn angst heen, om een ander te helpen. Dat verhaal raakte me intens. Geen krant wilde het echter publiceren. Ik maakte er daarom een waargebeurd sprookje van.’’ De ex-gedetineerde die in het boek David wordt genoemd, is ook samen met zijn twee dochters Nicky en Demi aanwezig tijdens de boekpresentatie. ,,Sluit je ogen en leg je hand op je hart, want daar zit je held’’, zegt Sandra Brand tegen de zaal. Sandra is van de Geluksroute, ‘een project waarin je deelt waar je blij van wordt.’ De door Marjolein Vink getekende hondenkop van Mijn held staat tijdens de presentatie op buttons, T-shirts, horloges en de te consumeren Jodenkoeken. ,,Het is de bedoeling dat het boek met zijn positieve boodschap de hele wereld rond zal gaan’’, zeggen Marjolein en Ineke eenstemmig.

,,Laatst overleed één van mijn honden thuis op Curaçao. Een hartkwaal. Ik was er kapot van’’, vertelt Barry Hay ondertussen aan de genodigden. ,,Ik heb zeven honden. Zeven back-ups. Ik ben een oude gozer. Het is dus jammer genoeg niet meer verantwoord om nog een nieuwe hond te nemen. Straks liggen die beesten aan mijn urn te likken.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.