Wie steekt geld in Park21 tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep?

Wethouder Tom Horn werft in Amsterdam voor ’zijn’ Park21. foto Jur Engelchor

Hans van Driem in de Park21-stand van de gemeente Haarlemmermeer. Foto Jur Engelchor

Een impressie van Park21.

© En nog een impressie van het park...

En nog één...

1 / 5
Paul van der Kooij
Amsterdam

Er was een wervend filmpje dat inmiddels ook via www.Park21.info te zien is. En er was een Engelstalig symposium van een uur met sprekers uit de (leisure)wetenschap en leisure-aanleg en ontwikkeling. Maar de grote bleef woensdag op een toeristisch congres in de RAI: gaan commerciële partijen geld steken in het park dat tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep moet komen?

En al die toppers zagen zeker kansen in het duizend hectare gebied dat ideaal zou liggen: vlak naast Amsterdam, Schiphol, de A4 en het openbaar vervoer. Ideaal dus voor intercontinentale, Europese, regionale en Haarlemmermeerse gasten - zeker wanneer die er allemaal iets van hun gading vinden.

Rust, veel ruimte en groen, wat water, leuke stadsboeren en een enkel restaurant in de delen ten westen van de Hoofdvaart. Wat drukkere dingen rond het spoor.

Maar of het nu de boer om de hoek is die bijzondere producten gaat produceren als emmertarwe, tot de Dutch design die te koop is in de shops, bloemen en planten en het inlevend vertelde verhaal van het water en de laaggelegen polder: alles moet je kunnen ’beleven’, als een bijzonder stukje Holland.

Echt

Landschapsachitect Niek Roozen, die onder meer de Floriade in 2002 vormgaf, ’gaat de komende tijd zeker meedenken’. ,,En als het een beetje mijn richting uit gaat, zou ik er ook wel geld op willen zetten dat het er echt komt.’’

Belangrijk is volgens hem dat het park écht en authentiek wordt. En focust op de dingen waar Nederland zich werkelijk in onderscheidt. Wat hem betreft zijn dat land- en tuinbouw en water. Dingen waar ’wij’ oprecht trots op zijn en die buitenlanders graag willen zien.

Achtbaan

Een achtbaan ziet hij al minder zitten. Volgens Hans van Driem, die de gemeente van strategisch advies voorziet, kan ook zo’n attractie goed werken. ,,Als je er maar een goed verhaal bij hebt, bijvoorbeeld over de duurzame energie die het aandrijft.’’

Hij gelooft heilig in dwarsverbanden: wie in een 3D-vertoning heeft gevoeld hoe het is als het land onder water loopt, kan in een bedrijvenpaviljoen iets verderop horen welke oplossingen Royal HasKoning daarvoor heeft.

Ook in de stand die de gemeente op de Euro Attractions beurs had, tussen soms wilde attracties, proefde hij zeker interesse voor het park. En ambtenaren met hem. Maar ja, niemand legt zomaar een uniek plan op tafel, met het gevaar dat een ander ermee aan de haal gaat. Toch?

Borrel

Wel lagen er hier en daar wat visitekaartjes op de tafels toen het symposium overging in een borrel. Naast kaas van de lokale boer Van Wees, stond daar heel bewust Jopenbier op het menu. Dat is gebrouwen met origineel emmertarwe, wisten projectleiders aardig uit te leggen in het Nederlands. In het Engels bleek de naam van dat oergraan lastiger te vinden. ,,Daar moeten we nog aan werken voor de volgende keer.’’

Ondertussen liet de een na de ander wethouder Tom Horn weten nog een keer met hem ’willen spreken’. Een van hen was Marc van Rooij, die Six Flags opbouwde en de Floriade van 2022 naar Almere haalde. Hij weet dus van attracties, maar ook van stad en land. En hoe dingen elkaar kunnen versterken: ,,Als je het tenminste goed doet.’’

Grote projecten

Volgens wethouder John Nederstigt is de gemeente ’gewend grote projecten aan te pakken’. Met genoeg ruimte voor initiatiefnemers. Maar ook in goed overleg met boeren en andere inwoners: ,,Samen gaan we het doen.’’

Ook Amsterdam mag daar dankbaar voor zijn. Zeker in het historische hart is het soms echt te druk met al die toeristen. De ’extra poort’ naar de stad kan er tevens voor zorgen dat toeristen daar wat langer verblijven. Nu is dat nog geen twee dagen, wat internationaal gezien mager is.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.