Waterwolf-zaak: tonnen terugbetalen

Jeannine Verhagen
Haarlem/Haarlemmermeer

Voormalig topambtenaar van de gemeente Haarlemmermeer Rob D. (55) moet ruim 357.000 euro betalen aan de staat.

Dat is de uitkomst van de ontnemingszaak rond de Waterwolf-affaire, het gemeentelijk onderhoudsbedrijf van Haarlemmermeer. D. heeft dit bedrag volgens de rechtbank op onrechtmatige wijze verkregen door het ontvangen van steekpenningen.

Ondernemer Erik de M. (69) wordt in dezelfde zaak geplukt voor een bedrag van bijna 139.000 euro. Hij diende via zijn Hoofddorpse consultancybedrijf valse facturen in. De Haarlemse rechtbank deed gisteren uitspraak in deze lang lopende pluk-ze-zaak.

De rechtbank veroordeelde de twee al eerder tot drie en twee jaar celstraf voor omkoping en valsheid in geschrifte. Rob D. nam steekpenningen aan van de ondernemer, die in ruil daarvoor lucratieve opdrachten ontving voor zijn bedrijf. Erik de M. diende voor rapportages en advieswerk ook facturen in voor heel veel uren die hij niet werkte. Deze strafzaken lopen nog in hoger beroep bij het gerechtshof in Amsterdam.

Eis

Officier van justitie Judith Hendriks had tegen D. het bedrag geëist dat de rechtbank ook oplegde. Ze had tegen De M. een bedrag geëist van 175.000 euro. De rechtbank gaat ervan uit dat ondernemer De M. wel een deel van de uren heeft gewerkt, die hij bij de Waterwolf in rekening heeft gebracht. Daarom valt het bedrag dat hij moet betalen lager uit.

De rechtbank gaat ervan uit dat zowel D. als De M. in staat moeten zijn het geld in de toekomst te betalen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.