Abbenes leeft mee met overleden fietser

De politie schermt het stoffelijk overschot af met doeken.© Foto Michel van Bergen

Bart Boele

In het centrum van Abbenes, bij de fietsbrug over de Hoofdvaart, doen hulpverleners hun werk. Van een afstandje kijken plukjes dorpsbewoners toe.

Ze hebben geen idee wie het slachtoffer is, maar tonen wel veel medeleven. ,,Misschien heeft hij vanmorgen nog koffie gedronken met zijn vrouw. En daarna gezegd ’ik ga even een stuk fietsen met mijn maten’. En dan komt zoiemand gewoon niet meer thuis’’, zegt een mevrouw. ,,Of heeft hij gisteren nog een ijsje gegeten met zijn kleinkind en nu is het voorbij’’, zegt een ander.

Het 77-jarige slachtoffer uit Hillegom was om half twaalf op slag dood. Hij stak met zijn fietsclub de Hoofdvaart over op de fietsbrug midden in Abbenes, kneep vermoedelijk zijn voorrem te hard in, sloeg over de kop en belandde op de Hoofdweg waar precies op dat moment een vuilnisauto kwam aanrijden. Hij heeft niet hoeven lijden, maar de Abbenessers denken ook aan de chauffeur van de vuilnisauto en de andere leden van de fietsgroep. ,,Ze hebben het voor hun ogen zien gebeuren.’’ De fietsers zijn na het noodlottige ongeval opgevangen bij een fietsclub in Lisse.

Waar de chauffeur van de vuilnisauto van Meerlanden is gebleven weten de Abennessers niet, maar wel dat hij voor het leven is getekend. ,,Hij heeft die fietser voor zijn auto zien vallen, kon niets meer doen en is over hem heen gereden. Vreselijk.’’

De wagen van Meerlanden wordt op het parkeerterrein naast de kerk onderzocht door politiemensen. De tachograaf wordt uitgelezen. Dan komt even over een uur de lijkwagen uit de richting Hoofddorp aangereden. Het scherm midden op de Hoofdweg-oostzijde dat het zicht op het slachtoffer ontneemt wordt door de hulpverleners zo ver geopend dat omstanders niets kunnen zien. Het stoffelijk overschot wordt op een brancard gelegd en in de auto geladen. ,,Het zal je werk maar zijn’’, zeggen de dorpsbewoners. ,,Misschien zijn ze er aan gewend.’’

De Hoofdweg-oostzijde is tussen de Lisserweg en de afrit van de A44 afgesloten voor alle verkeer. Abbenes is even slecht bereikbaar om het ongeval af te handelen. Rond half twee pakken de hulpverleners van politie en brandweer hun spullen in. Nog even en niets herinnert meer aan dit ongeval.

Op de Hoofdweg buiten Abbenes gebeuren met enige regelmaat dodelijke ongelukken, al weten de Abenessers dat het niet allemaal ongelukken zijn. Maar een ongeluk zo in het hart van het dorp, dat heeft wel impact op de dorpsbewoners.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.