Beoogd fractieassistent Forza: 'Raad legt mij in feite spreekverbod op'

Redacteur Haarlemmermeer
haarlemmermeer

Hij is vooral verbaasd ’dat de gemeenteraad zich hiertoe heeft verlaagd’, zegt Kees van der Linden. ,,Als een fractie iemand voordraagt, dan accepteer je die persoon met zijn nukken en grillen. Ook al heb je een hekel aan iemand, dat mag geen reden zijn om hem in feite een spreekverbod op te leggen.’’

Maar dat gebeurde dus wél afgelopen donderdag. Een ruime raadsmeerderheid - vrijwel zeker vooral de coalitie - stemde tegen zijn benoeming tot fractieassistent van Forza, waardoor hij in de raad het woord zou mogen voeren. ,,Dit is gewoon Forza pesten’’, vindt fractievoorzitter Paul Meijer.

Tot vorig jaar was de benoeming van fractieassistenten een automatisme. De overstap van Dave Bakker du Plessis van Christenunie-SGP naar de partij van Meijer doorbrak dat: een ruime raadsmeerderheid stemde tegen zijn benoeming. Hoewel Bakker voldeed aan de (enige) benoemingseis dat de kandidaat bij de laatste verkiezingen op een lijst van een politieke partij moet hebben gestaan, werd zijn overstap door veel raadsleden als kiezersbedrog gezien. Daar ontstond toen veel commotie over. Bij een tweede poging van Forza haalde Bakker wel de vereiste meerderheid. De benoeming van Walter Freeman bij Democraten Haarlemmermeer ging zonder slag of stoot, hoewel Freeman bij de verkiezingen van 2012 op de lijst van D66 stond.

Dat Van der Linden desondanks het zelfde overkomt als Bakker, kan voor Meijer en Van der Linden zelf maar één reden hebben: grote weerstand van een aantal collega’s tegen de rentree van de voormalige VVD-wethouder die bij de afgelopen raadsverkiezingen bij D66 op de lijst stond. Van der Linden is op de achtergrond al langer actief voor Forza en werd een poosje geleden al gelanceerd als de wethouderskandidaat van de partij.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.