Ja erg graag, zegt Haarlemmermeer tegen fusie

Bart Boele b.boele@hollandmediacombinatie.nl
Hoofddorp

Het dubbeldorp Halfweg-Zwanenburg wordt in grootte het vierde dorp.

De kleinste kern van de huidige gemeente Haarlemmerliede en Spaanrwoude ca, Oostelijke Liede Oever (120 inwoners), zal lang niet de kleinste zijn als die gemeente met Haarlemmermeer fuseert. Er wonen veel minder mensen in Leimuiderbrug (55), Rozenburg (50) en Schiphol-Rijk (20) en de laatste twee worden nog kleiner.

Haarlemmermeer lonkt overduidelijk naar Haarlemmerliede en Spaarnwoude, de buurgemeente die een fusiepartner zoekt. Wie het ’position paper’ Natuurlijk Verbonden van Haarlemmermeer leest, komt als vanzelf tot de conclusie dat dit de ideale partner van Haarlemmerliede en Spaarnwoude is. Haarlemmermeer wil gewoon heel erg graag.

Burgemeester Theo Weterings en de wethouders Ap Reinders en John Nederstigt zijn op gesprek geweest bij de buren. ,,Wij hebben gezegd dat wij hen volgen. Haarlemmerliede en Spaarnwoude heeft al een groene buffer, wij zijn daarna begonnen met de aanleg van recreatiegebieden. Wij onderstrepen met het oog op een uitbreiding van de Amsterdamse haven het standpunt dat er grenzen zijn aan de economische groei.’’ Geen nieuwe haven in de Houtrakpolder dus en dat is precies wat de buren graag horen. Want zij strijden al jaren tegen die haven.

Dertig dorpen

Als de twee fuseren, ontstaat een gemeente met dertig dorpen en buurtschappen. ,,Daarvan zijn er 28 dorps, waarvan er vijftien minder dan duizend inwoners hebben’’, aldus Weterings. ,,We hebben gezegd: wij zijn net als jullie, ook in de relatie met burgers en bedrijven. We hebben aangegeven dat het beeld dat Haarlemmermeer verstedelijkt gebied is, bijgesteld moet worden. Dat is alleen in het midden. Het zuiden van Haarlemmermeer is vergelijkbaar met het noorden van Haarlemmerliede en Spaarnwoude.’’

Om Haarlemmerliede en Spaarnwoude te paaien, wordt aangegeven dat deze buur voor Haarlemmermeer heel speciaal is. ,,Haarlemmermeer staat nu voor het eerst open voor een gemeentelijke fusie’’, zegt wethouder Ap Reinders. ,,Er zijn in het verleden anderen geweest die met Haarlemmermeer samen wilden, maar daar zijn we niet op ingegaan. Nu ligt het anders. Een fusie heeft toegevoegde waarde voor de inwoners van onze beide gemeenten.’’

Beste partner

Uit het ’position paper’: ,,De nieuwe gemeente is bestuurskrachtig en is zowel bestuurlijk als organisatorisch in staat haar opgaven te realiseren. Het schaalvoordeel maakt de organisatie minder kwetsbaar.’’ En: ,,Binnen de gemeenteraad met 39 zetels is veel kennis en kunde aanwezig. Ook de kernen zijn in de raad goed vertegenwoordigd. De lijnen met de bewoner van de nieuwe gemeente blijven daardoor kort, net als de lijnen van de dorpsraden naar de ambtelijke organisatie.’’

Volgens Haarlemmermeer hebben de burgers van Haarlemmerliede en Spaarnwoude ’recht op de best passende partner’. En Haarlemmermeer is ’door onze natuurlijke verbondenheid de beste fusiepartner’. ,,Beide gemeenten hebben eenzelfde sfeer en eenzelfde open en groen karakter.’’

Velsen

Daarmee onderscheidt Haarlemmermeer zich van de meeste andere kandidaten. Het ver weg gelegen Bloemendaal wordt niet serieus genomen. Zaanstad ziet een oversteek van het Noordzeekanaal niet echt zitten. Haarlemmerliede en Spaarnwoude staat niet te trappelen bij de grote buren Amsterdam en Haarlem, uit angst onder de voeten te worden gelopen. Daarvan zijn uit het verleden te veel voorbeelden te noemen.

Blijft over als concurrent: Velsen. Die gemeente bestaat uit zeven wat grotere kernen, kent veel groen en beslaat net als Haarlemmerliede en Spaarnwoude een deel van het recreatieschap langs het Noordzeekanaal. De zware industrie van Tata Steel ligt aan de Noordzeekust en is daarmee een eind bij de groene fusiekandidaat verwijderd.

Velsen is financieel gezond, maar niet zo rijk als Haarlemmermeer. Nadeel voor Velsen is dat een fusie met die gemeente Halfweg niet met Zwanenburg verbindt. Maar of dit dubbeldorp de doorslag zal geven bij het kiezen van een fusiepartner is de vraag.

Een fusie met Haarlemmermeer maakt Halfweg en Zwanenburg wel één, maar het dubbeldorp Spaarndam-Oost en -West blijft in twee gemeenten gelegen.

Koffiekopjes

Bij hun bezoek aan de buurgemeente bracht de Haarlemmermeerse delegatie een cadeautje mee: koffiekopjes met daarop afbeeldingen waarmee de vijf kernen van Haarlemmerliede en Spaarnwoude worden verbeeld. Haarlemmermeer heeft ter gelegenheid van de eigen 160-jarige verjaardag afgelopen jaar kopjes in gebruik genomen met daarop 26 verschillende afbeeldingen voor alle dorpen en buurtschappen binnen de Ringvaart.

Spaarndam, Haarlemmerliede en Penningsveer, Spaarnwoude, de Houtrakpolder en de Oostelijke Liede Oever hebben nu ook zulke kopjes. Dubbeldorp Halfweg-Zwanenburg krijgt een nieuw exemplaar.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.