Celstraffen voor jonge overvallers Hoofddorp

Fokke Zaagsma
Hoofddorp

Hij pleegde volgens de rechtbank gewapende overvallen alsof hij een broodje kaas ging halen. Dinsdag hoorde hij zijn straf.

Remco K. (17), kopstuk van een bende die in Hoofddorp gewapende overvallen en diefstallen pleegde, kreeg van de rechters in Haarlem 20 maanden cel aan zijn broek, waarvan 5 voorwaardelijk.Zeven andere verdachten, onder wie vier minderjarigen, kregen straffen tot 25 maanden cel, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De groep pleegde de overvallen op onder meer tankstations, een pizzeria en een videotheek.

De bende sloeg in wisselende samenstelling tussen november vorig jaar en begin april dit jaar achtmaal toe, variërend van diefstallen, inbraken en pogingen daartoe tot overvallen. K. was bij alle acht zaken betrokken. Eenmaal had hij niet de leiding, maar daarna ontpopte hij zich volgens de rechtbank al snel als organisator.

Hij bedreigde een pompbediende met een hamer en dreigde in een ander geval met een niet van echt te onderscheiden nepwapen. Veel overvallen waren minutieus voorbereid. Een overval op een videotheek was in 21 seconden gepiept, aldus de rechtbank.

De acht verdachten zijn allemaal veroordeeld tot schadevergoedingen aan hun slachtoffers. Daarnaast ’plukt’ justitie ze voor hun criminele winsten.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.