Hangen en slapen in bunkers (video)

Foto Natuurmonumenten

Vleermuizen hebben hun imago niet mee. Uit angst voor Transsylvanische taferelen blijven de meeste mensen liever bij hen uit de buurt. In de Amsterdamse Waterleidingduinen werden de beestjes afgelopen donderdag juist opgezocht en geteld.

Eén voor één kruipen we achterwaarts door de smalle opening de donkere bunker in. Zelfs met de zaklampen aan is er weinig te zien: op het eerste gezicht alleen een paar kleine blokken gasbeton en wat kippengaas aan de muren. Bij een tweede oogopslag vallen een paar kleine, donkere stipjes op. De bunker blijkt de slaapplek te zijn voor maar liefst een vijftiental vleermuizen.

We zijn onderweg met een groep vleermuistellers. De zoogdieren slapen van oktober tot april. Ieder jaar trekt een groep vrijwilligers van de Vleermuiswerkgroep in deze periode de duinen in om ze te tellen.

‘Gewone’ vleermuizen overwinteren niet in bunkers. Maar er blijken bijna twintig soorten vleermuizen voor te komen in Nederland. Het grootste deel hiervan bestaat uit dwergvleermuizen. Zij slapen onder daken. Zeldzamere soorten zoeken een bunker op. In de Waterleidingduinen zijn dat vooral water-, grootoor- en franjestaartvleermuizen. ,,Zij zoeken een rustige, onderaardse plek met een hoge luchtvochtigheid, waar het bovendien niet vriest," legt vrijwilliger Floor Van der Vliet hun voorliefde voor bunkers uit.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.