Haarlemmermeerse Bos flink aangepakt

Er komen nog veel meer onverwachte doorkijkjes in het Haarlemmermeerse Bos.© foto bart boele

Bart Boele
Hoofddorp

Het bijna veertig jaar oude Haarlemmermeerse Bos wordt flink onder handen genomen. Landschapsarchitect Niek Roozen gaf dinsdagavond tekst en uitleg.

Ruim dertig Haarlermmermeerders waren naar het raadhuis in Hoofddorp gekomen om te luisteren naar de plannen van Roozen.

Hij was vijftien jaar geleden de hoofdontwerper van de Floriade die ook het noordelijke deel van het Haarlemmermeerse Bos bestreek.

Precies in dat deel is er nogal wat werk te doen, legde Roozen uit. ,,De sierteeltinzendingen van toen, zoals de emotievallei, de tuinen voor waterplanten, natuur en het rosarium worden helemaal opgeknapt. Die hoeken krijgen veel waardering van de bezoekers’’, weet hij.

De siersteenoevers worden opgeknapt, net als het Aziatische deel en de Japanse tuin waarvan nog delen terug zijn te vinden, inclusief het kleine openluchttheater. ,,Daar gaan we allemaal aan werken’’, zegt Roozen.

Parkachtig

Hoewel een groot deel van het Haarlemmermeerse Bos ongemoeid wordt gelaten (,,laat de natuur daar maar lekker zijn gang gaan’’) gaat, volgens de toekomstvisie die Roozen heeft opgesteld, het algemene beeld van het bos toch veranderen. Het wordt meer parkachtig.

De afgelopen weken zijn talloze populieren gekapt. ,,Dat zijn pioniers, die gaan 25 tot veertig jaar mee en hebben hun tijd gehad’’, weet Roozen. ,,Ze worden te dun en te slecht. Bij een flinke storm vallen ze om.’’ Het silhouet van het Haarlemmermeerse Bos gaat daardoor anders worden. ,,We planten kastanjes, eiken en lindes. Die gaan wel honderd jaar mee. Het beeld wordt weliswaar parkachtig, maar wel met een zekere ruigte’’, zegt de landschapsarchitect.

Gerust gesteld

Dat kan wel zijn, maar de aanwezigen deze avond willen wel het naadje van de kous weten. Of er alleen kleine eikenboompjes komen of ook grotere, want anders kun je veertig jaar wachten tot het weer een beetje bos is.

De vragenstellers worden gerust gesteld. Denkt u wel aan de vogels? En de insecten, is daar nog plaats voor? De vlinders gaan toch niet vertrekken hè, als al die struiken worden weggehaald? Die zijn juist zo leuk.

Bij elk plaatje dat Roozen laat zien, worden kritische vragen gesteld. Of het niet makkelijk is, met alleen gras en bomen werken zoals hier is te zien. Komen er geen struiken? Roozen legt uit dat hij alleen enkele hoeken toelicht waar dingen gaan veranderen.

Plechtig

Er blijven in het Haarlemmermeerse Bos nog heel veel struiken staan. Alleen niet bij de overblijfselen van de Floriade, die een beetje plechtig het Floriade-erfgoed worden genoemd. Die worden of uit hun lijden verlost of in oude luister herstelt. Dat geldt ook voor het moerasje dat is aangelegd.

Ooit was het een lust voor het oog maar inmiddels is het dichtgegroeid met riet. Dat wordt rigoureus verwijderd, net als elders langs de plas van het Bos.

Het is wel natuur, dat riet, maar het belemmert het recreatieve gehalte van het recreatiebos. En daar is het toch ooit voor aangelegd nadat hier vanaf 1973 zand werd gewonnen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.