Venneper vrijgesproken van ontucht met gehandicapte

Wessel Mekking
Nieuw-Vennep/Haarlem

Het verstandelijk gehandicapte ontuchtslachtoffer meende de inwoner van Nieuw-Vennep aan zijn stem te herkennen. Daarnaast bleek dat met diens mobiele telefoon meerdere keren naar die van de vrouw was gebeld.

Veel te weinig voor een bewezenverklaring, vinden de officier van justitie en de rechtbank. De 46-jarige man werd dinsdagmiddag dan ook vrijgesproken van ontuchtige handelingen met de ’wilsonbekwame’ Hoofddorpse.

Door hersenletsel heeft de vrouw de verstandelijke vermogens van een kind tussen de 4 en 10 jaar. Ook kampt de Hoofddorpse met lichte dementie.

Nadat de vrouw aan haar persoonlijke begeleider had verteld dat de chauffeur van een taxibusje, ene ’Kees’, ontuchtige handelingen met haar had gepleegd, werd al gauw de politie gealarmeerd.

In aanloop naar het eerste seksuele contact had de man, die haar naar huis bracht na een vakantie en na een bezoekje aan haar ouders, de vrouw steeds persoonlijkere vragen gesteld. Kees zou in 2015 enkele keren thuis bij de Hoofddorpse langs zijn gegaan om na enige aandringen seksuele handelingen met haar te plegen.

Stem herkennen

September dat jaar kwam de Venneper in beeld. Het slachtoffer, destijds eind vijftig, meende de ontuchtpleger tijdens een telefoongesprek aan zijn stem te herkennen. Gebeld was toen met de telefoon van de 46-jarige. Maar dinsdagmiddag zei hij de vrouw helemaal niet te kennen.

Ook is hij geen chauffeur van een taxibusje. De inwoner van Nieuw-Vennep heeft een eigen onderhoudsbedrijf. ,,Ik heb niks te maken met deze zaak.’’, stelde hij. Dat de man zich eerder beriep op zijn zwijgrecht, was op advies van zijn advocaat. Terwijl de zaak ’schreeuwde om uitleg’, aldus de officier van justitie.

Snor

Waarom met zijn iPhone zeker tien keer naar de telefoon van de vrouw was gebeld, kon de Venneper dinsdagmiddag niet verklaren. Omdat hij een onderhoudsbedrijf heeft, pleegt hij dagelijks vele telefoontjes, bleek wel tijdens de rechtszaak.

Gesprekken met medewerkers van het taxibedrijf dat het slachtoffer vervoerde, bracht geen enkele duidelijkheid over de dader. Daarnaast lijkt Kees, die een snor droeg en blond jaar had, niet op de Venneper, die snorloos en grijzend is.

De officier van justitie achtte de feiten waarvoor de man dinsdagmiddag terechtstond niet wettig en overtuigend bewezen. De meervoudige kamer van de rechtbank, die normaal twee weken de tijd neemt voor een uitspraak, sprak meteen het verlossende woord. De Venneper werd vrijgesproken.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.