Burgers dupe van provincie, gemeente Haarlemmermeer kijkt machteloos toe

Bart Boele
Hoofddorp

Burgers die de dupe zijn van rijk of provincie en de gemeenteraad van Haarlemmermeer die ze niet kan helpen.

Raadsleden bedenken van alles om toch iets te doen, maar er is nauwelijks iets mogelijk.

Aan de Hillegommerdijk in Lisserbroek wonen mensen van wie hun huis eventueel nodig is om een busbaan aan te leggen. Verderop in Zwaanshoek staan huizen die misschien nodig zijn om de Duinpolderweg aan te leggen. Door die plannen van de provincie is hun huis onverkoopbaar en zijn investeringen misschien weggegooid geld.

Eerder kreeg de familie Baars aan de Sloterweg in Badhoevedorp een enorm viaduct pal naast de deur. De waarde van het huis daalde twee ton. Rijkswaterstaat gaf een zeer bescheiden planschadevergoeding, de rest van de rekening was voor de familie. De gemeente kon niks doen. Nu in Lisserbroek en Zwaanshoek ook niet.

Suggesties

Er zijn raadsleden met suggesties. ,,Zet op papier dat de woningen worden gekocht als er wel een officieel plan is’’, zegt Bob Chevallerau van Een Haarlemmermeer. ,,Stel nu de waarde van een huis vast, dan kun je de waardedaling bepalen als het plan doorgaat’’, oppert Henk van Steenis (HAP).

Anneke van der Helm (CDVP): ,,Ga het gesprek aan over een financiële tegemoetkoming.’’ ,,We moeten opkomen voor burgers en eventueel een tegemoetkoming regelen. Dit mag niet hetzelfde debacle worden als bij de familie Baars in Badhoevedorp’’, zegt Rinus Beusenberg (SRH).

Veel raadsleden vinden dat de gemeente er moet zijn voor inwoners die in de knel komen door rijk en provincie. En dat mag wat kosten.

Verder met hun leven

Volgens VVD-wethouder Derk Reneman kan de gemeente niet meer doen dan er op aandringen dat er snel een besluit wordt genomen. ,,Dan is er duidelijkheid en kunnen mensen verder met hun leven.’’

Als gemeente de beurs trekken voor een financiële vergoeding is volgens Reneman geen optie. ,,Het probleem is dat er een precedent wordt geschapen. Als we hier bijspringen, moet je dat bij andere ook doen. Er zijn meer inwoners de dupe van plannen die andere overheden maken. Er zijn nogal wat strepen door de polder getrokken.’’

Vervelend

Reneman benadrukt dat het in Lisserbroek een verantwoordelijkheid is van de provincie. ,,Zelf vind ik de situatie heel vervelend, maar dit is de werkelijkheid.’’

Onzekerheid voor bewoners, machteloosheid voor de gemeenteraad. Dick den Butter (Christenunie-SGP) beschouwt: ,,De gemeenteraad staat aan de kant. Zo voelt het dus als je participeert en je adviezen worden niet altijd even serieus genomen.’’

De hoop is nu gevestigd op het enige dat de gemeente kan doen: de provincies vragen zo snel mogelijk een besluit te nemen. Tijdens het werkbezoek dat de Zuid-Hollandse gedeputeerde Floor Vermeulen op 27 oktober aan Lisserbroek brengt zal dat zeker ter sprake komen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.